Een grootschalige studie onder 35.000 kinderen uit acht landen heeft een 'sterk' verband gevonden tussen blootstelling aan een groene omgeving in de vroege kindertijd en een betere longfunctie. Het onderzoek, geleid door het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), is gepubliceerd in Environment International. De studie maakte gebruik van gegevens uit tien Europese geboortecohorten uit acht landen (Denemarken, Frankrijk, Italië, Litouwen, Noorwegen, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) om een meta-analyse uit te voeren. Deze gegevens werden op individueel niveau voor elke deelnemer beoordeeld.
Gegevens over blootstelling aan groene omgevingen waren beschikbaar op twee tijdstippen: tijdens de zwangerschap en in de kindertijd (van 3 tot 12 jaar). Als proxy voor residentiële groene ruimte gebruikten de onderzoekers de Normalised Difference Vegetation Index (NDVI) binnen een straal van 300 meter rond het adres van de deelnemer. De NDVI is een index die satellietbeelden gebruikt om de hoeveelheid vegetatie op een bepaald punt te schatten.
Longfunctie werd gemeten met behulp van spirometrietests. Om het longvolume te beoordelen, maten de onderzoekers de geforceerde vitale capaciteit (FVC), wat de maximale hoeveelheid lucht is die een persoon zonder tijdslimiet kan uitademen na een diepe ademhaling. Als indicator voor hoe open de luchtwegen zijn, werd het geforceerde expiratoire volume in één seconde (FEV1) genomen. FEV1 is het volume lucht dat in de eerste seconde van geforceerd uitademen na een diepe inademing wordt uitgeademd.
Statistische analyse toonde aan dat kinderen die in groenere buurten woonden een betere longfunctie hadden, met name hogere FVC en FEV1. Daarentegen hadden kinderen die verder weg van groene omgevingen woonden een lager longvolume (FVC). Hoewel de positieve associatie van wonen in groenere buurten met longfunctie werd waargenomen ongeacht de sociaaleconomische status, was het effect sterker bij kinderen uit hogere sociaaleconomische achtergronden.
De onderzoekers onderzochten ook het adres van de moeder tijdens de zwangerschap, maar in dit geval was er geen verband tussen residentieel groen en de indicatoren van de ademhalingsgezondheid, wat suggereert dat het verband tussen groene omgeving en verbeterde longfunctie te maken heeft met iets dat gebeurt in de kindertijd. Groene omgevingen verminderen luchtvervuiling en kunnen kinderen blootstellen aan nuttige microbiota, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van het immuunsysteem en indirect invloed kan hebben op de longfunctie. Bovendien weerspiegelen groene omgevingen in de buurt waarschijnlijk de aanwezigheid van speelruimtes die fysieke activiteit bevorderen op een leeftijd waarop de longen zich nog ontwikkelen.
Lees het artikel op de mobiele website