Voor inwoners en toeristen op Ameland was het een gek gezicht: er waren miljoenen harige mosdiertjes aangespoeld op het eiland waardoor er een kilometerslange strook van stinkende diertjes te zien was. De hoeveelheid die afgelopen dagen was aangespoeld is vrij zeldzaam, experts vrezen dat het vaker gaat voorkomen door de gevolgen van klimaatverandering.
Op foto's leverden het een fraai beeld op: een kilometerslange strook van harige diertjes, maar toeristen en bewoners klaagden vooral om de stank. Het harige mosdiertje heeft namelijk nogal een stinkende geur.
Mosdiertjes zijn enorm kleine dieren, vaak niet groter dan één millimeter. Ze vormen samen met duizenden andere mosdiertjes een gezamenlijke kolonie op grote rotsen in de zee of op de zeebodem. Ecoloog Cora de Leeuw vreest dat het warme zeewater de reden is van de stortvloed aan gestrande mosdiertjes op Ameland:
'Als wetenschapper zeg ik dat daar eerst onderzoek naar moet worden gedaan, maar met mijn boerenverstand leg ik wel een link met klimaatverandering. De temperatuur van het zeewater lag de afgelopen jaren hoger dan gemiddeld en mosdiertjes groeien goed bij hogere temperaturen.'
Het komt zeker vaker voor dat mosdiertjes aanspoelen op een strand, maar de hoeveelheid die nu is aangespoeld is echt uniek. Daarnaast zijn mosdiertjes een enorm belangrijke voedselbron voor veel dieren in de zee. Experts denken dat deze unieke gebeurtenissen niet direct een negatieve invloed heeft op de biodiversiteit, maar als dit soort extremen vaker voorkomen wel.
Lees het artikel op de mobiele website