Bram Bakker: 'Als je zegt 'ik heb Asperger', dan wijs je een deel van jezelf af'

| door Sjoerd Valkering

Bram Bakker is op het maar simpel te zeggen 'geen fan' van etiketten geven aan mensen. Die worden 'opgeplakt' in de zorg om ervoor te zorgen dat de zorgverlener declarabel is en om een diagnose te stellen. Bakker, die inmiddels is gestopt als psychiater omdat hij zich niet meer thuis voelde in de zorg, vindt dat we hier mee moeten uitkijken.

'Als jij zegt 'ik heb het syndroom van Asperger', dan wijs je eigenlijk een deel van jezelf af. Je zegt op dat gebied ben ik niet normaal. Terwijl ik geloof dat je beter tegen jezelf kan zeggen: 'Ik ben Philip, ik ben misschien een rare snuiter met alle smaakjes er op en aan, maar aan het eind van de dag vind ik mezelf best een aardige jongen''.

Als mensen dit tegen zichzelf zeggen, dan houden ze meer zelfliefde voor zichzelf in stand. Bij het etiket, ga je meer richting zelfhaat. Dat is het verschil dat Bakker in dit geval benadrukt. 'Maar als je het zo duidelijk over jezelf zegt als in dit voorbeeld waarbij je stelt dat je het syndroom van Asperger hebt, dan ga je delen van jezelf afwijzen. In een zorginstelling zeggen ze dan eigenlijk 'op dat gebied ben je gestoord'. En dan word je dan wijsgemaakt door iemand die zelf ook knettergek is', grinnikt Bakker, die doelt op de 'dat kraan bij de loodgieter thuis ook vaak lekt'.

De video van Hete Hangijzers waar Bakker deze uitspraken doet op YouTube gaat over het algemeen over verslaving en de oorzaak daarvan. Bakker volgt de weg van trauma-expert Gabor Maté, die stelt dat mensen zich verdoven om een trauma uit het verleden te bedekken. Bakker vindt dat de vraag gesteld moet worden in ziekenhuizen en zorginstellingen 'waarom iemand zichzelf verdoofd'. Maar die vraag blijft te vaak achterwege. Het gevolg is dat we symptoombestrijding kregen.

Oud zeer

Bakker heeft zelf ook oud zeer zoals hij iets later eerlijk in de podcast uitlegt. Hij was vroeger niet gezien door zijn moeder, zo vertelt Bakker. Daarom liepen relaties van hem vaak stuk. 'Ik zou ook een goede relatietherapeut zijn', grapt hij, doelend op dat je zelf ook veel 'shit' meegemaakt moet hebben om echt advies te geven. Een pornoverslaving-expert moet zelf ook 'veelvuldig gerukt' hebben om een goede consultant te zijn.

'Ik wilde graag door vrouwen gezien worden. Ik zei dan tegen ze: 'Vanavond ben ik op tv, ga je naar mij kijken?'', zegt Bakker. Hij verklaart dit doordat hij door zijn moeder niet genoeg is gezien in zijn jeugd. 'Ik heb mezelf hier wel meer in genezen. Hoe heb ik dat gedaan? Door er bewust van te zijn dat de eerste vrouw in mijn leven die mij gezien zou moeten hebben, doelend op zijn moeder, mij niet heeft gezien. Dus na langere tijd gingen al die ex-vrouwen op mijn moeder lijken en voelde ik me te weinig gezien. Tot op de dag van vandaag voel ik me niet gezien door mijn moeder.'

Kinderen scheiding

Doordat steeds meer ouders scheiden van elkaar, krijgen kinderen daar problemen mee. Ze kampen vaak met een schuldgevoel door de scheiding. Maar er is meer, zo vertelt Bakker in de podcast. 'Ik heb drie kinderen bij twee verschillende vrouwen en ik heb het met al die vrouwen niet weten te redden. Ik ben niet optimistisch dat dit niets gedaan heeft met die kinderen. Ik ben bang dat een scheiding best veel doet met kinderen. Ze komen per definitie in een loyaliteitsconflict. Gaan ze meer voor papa of voor mama zorgen? Daar wil je kinderen niet mee belasten.'

Bekijk de volledige podcast hieronder.

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen