Zoon Alice Miller: 'Mijn moeder is nooit de moeder geweest van haar boeken'

| door Sjoerd Valkering

Martin Miller is de zoon van de beroemde psychologe Alice Miller, die vooral bekend is geworden van het boek Het drama van het begaafde kind. In dat boek stelt Miller senior dat kinderen worden misbruikt door ouders en niet aan hun behoeften wordt voldoen. Zo ontstaat een intellectueel begaafd kind, dat niet voor zijn gevoelens kan opkomen.

Helaas heeft Martin Miller hetzelfde lot moeten ondergaan. Dat zou je niet verwachten, of wel? Bram Bakker zegt vaak dat 'bij de loodgieter de kraan thuis ook lekt'. Bakker had overigens zelf ook niet door dat zijn zoon verslaafd was, terwijl hij wel jaren in een verslavingskliniek heeft gewerkt.

'Ze was voor mij nooit de ideale moeder die ze in haar boeken is geweest', zegt Miller, na haar dood, in een podcast tegen Daniel Mackler. De zoon van is inmiddels zelf ook therapeut en heeft wel een verklaring waarom zijn moeder zich zo bitter gedroeg jegens hem. Ze had haar eigen trauma's niet verwerkt.

Oorlogstrauma Alice Miller

'Mijn moeder had haar oorlogstrauma volledig afgesplitst', antwoordt Miller. 'Ze moest in Warschau wonen onder een valse naam omdat ze joods was om de oorlog te overleven. Ze was gechanteerd door mijn eigen vader, die werkte voor de Gestapo. In haar boeken probeerde ze haar leven als gefaalde moeder te corrigeren. Ze creëerde een Alice Miller die een goede moeder was, wat haar hielp om haar eigen falen als moeder tegenover mij kwijt te raken.'

Dit is volgens Martin Miller 'normaal'. Het is volgens hem geen ongewoon gedrag om een oorlogstrauma zo af te reageren. 'Mijn moeder is nooit over deze ervaringen heen gekomen en heeft ze ook nooit besproken of ze verwerkt in haar eigen therapieën. Als je dit niet verwerkt in therapie, dan projecteer je dit op de volgende generatie'. En dat was Martin Miller.

Video: Trailer: Who is afraid of Alice Miller?

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen