Twee recente studies hebben een sterke link aangetoond tussen het eten van ultra-verwerkt voedsel (Ultra Processed Food) en een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hartziekten, hartaanvallen en beroertes. Deze onderzoeken werden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Cardiology. In de eerste studie, die 10.000 vrouwen gedurende 15 jaar volgde, bleek dat degenen met de meeste UPF in hun dieet 39 procent meer kans hadden om een hoge bloeddruk te ontwikkelen. Dit bleef het geval, zelfs nadat was gecorrigeerd voor de inname van zout, suiker en vet.
De tweede studie, een meta-analyse van meer dan 325.000 mannen en vrouwen, toonde aan dat degenen die het meeste UPF aten 24 procent meer kans hadden op cardiovasculaire gebeurtenissen zoals hartaanvallen, beroertes en angina. Een dagelijkse toename van 10 procent in calorie-inname uit UPF was geassocieerd met een verhoogd risico van 6 procent op hartziekten.
Anushriya Pant van de Universiteit van Sydney, een van de onderzoekers achter de eerste studie, benadrukte dat veel mensen zich niet bewust zijn van het feit dat voedingsmiddelen die ze als gezond beschouwen, zoals kant-en-klare sandwiches en laagvet yoghurt, eigenlijk UPF zijn. Vrouwen consumeren over het algemeen meer UPF dan mannen, en verder onderzoek is nodig om te bepalen of dit komt door marketing gericht op vrouwen.
Experts roepen op tot dringende actie, zoals het toevoegen van zwarte waarschuwingslabels aan UPF-verpakkingen en het aan banden leggen van de marketing van deze producten, met name die gericht op kinderen. In het VK en de VS bestaat al meer dan de helft van het gemiddelde dieet uit UPF, en in sommige gevallen is dit zelfs 80 procent.
Henry Dimbleby, de voormalige voedseltsaar van de Britse overheid, merkte op dat deze studies aangeven dat er iets anders aan de hand kan zijn dan alleen het hoge gehalte aan vet, suiker en zout in UPF. Hij waarschuwde dat als er niet wordt ingegrepen, een "vloedgolf van schade" het gezondheidssysteem zou kunnen treffen.
Dr. Sonya Babu-Narayan, een medisch directeur bij de British Heart Foundation, benadrukte dat meer onderzoek nodig is om de verbanden tussen ultra-bewerkt voedsel en hart- en vaatziekten volledig te begrijpen. Ze benadrukte dat er een alomvattende strategie nodig is om een omgeving te creëren die mensen ondersteunt om lang en gezond te leven.
Epidemiologische gegevens suggereren dat de inname van ultra-bewerkt voedsel het risico op bepaalde ziekten kan verhogen, waaronder obesitas, type 2 diabetes en kanker. Sommige landen hebben voedingsaanbevelingen en andere maatregelen geïntroduceerd om de inname van ultra-bewerkt voedsel te verminderen. Sommige studies beschouwen ultra-bewerkt voedsel als milieubelastender dan verse voedingsmiddelen.
Lees het artikel op de mobiele website