Hoe herken je een energie-vampier?

| door Sjoerd Valkering

Sommige mensen willen zoveel aandacht dat ze je helemaal leeg kunnen slurpen. Vooral voor mensen die beleefd zijn, empathisch, geïnteresseerd in andere mensen en die goed kunnen luisteren kan dit een probleem worden. De energie-vampier, zoals die heet op een artikel op PsychologyToday.com, geniet hiervan en zoekt juist deze mensen op.

Zijn zijn op zoek naar sensitieve personen die ervoor kunnen zorgen dat ze gezien worden. Misschien wel een behoefte uit hun kindertijd waar ze nog steeds naar op zoek zijn? 'Onderzoek suggereert ook dat, hoewel de naam leuk en enigszins onschuldig klinkt, energievampiers serieuzer bestudeerd moeten worden omdat ze overeenkomsten kunnen hebben met mensen die lijden aan antisociale, borderline en/of narcistische persoonlijkheidsstoornissen (Northrup, 2018)', schrijft Tchiki Davids op PsychologyToday.com

Davids vermoedt dat energie-vampieren niet zelf doorhebben dat ze zoveel energie slurpen van andere mensen. Ze zocht in de literatuur op wat de eigenschappen zijn van energie-vampieren:

Manipulatief: Energievampiers maken misbruik van je vriendelijke of zorgzame aard door te proberen te veel van je tijd weg te nemen of je schuldig te laten voelen als je geen tijd besteedt aan het erkennen van hen. Ze kunnen je ook ultimatums stellen.

Intimiderend: Energievampiers hebben de neiging om pestkoppen te zijn die proberen anderen klein te laten voelen. Dit komt meestal voort uit hun eigen onzekerheden en komt tot uiting op manieren die anderen ontmenselijken, zodat jij je net zo ellendig kunt voelen als zij.

Negatief: De meeste energievampiers proberen je positieve energie op te slurpen door de sfeer te verpesten, je te bekritiseren, of zich bezig te houden met giftig of misbruikend gedrag.

Behoeftig: Energievampiers hebben altijd behoefte aan validatie, complimenten en geruststelling van anderen. Ze hebben ook de neiging om afhankelijk te zijn in hun relaties.

Wat moet je doen om met een energie-vampier om te gaan? Heel hard wegrennen. Je kan ze hoogstens uit beleefdheid vijf minuten geven, maar als je er daarna geen zin meer hebt, dan moet je over eventuele schuldgevoelens heen stappen en weggaan. Het opzetten van grenzen zijn erg belangrijk om hier mee om te gaan. Waarbij ze opnemen in je vriendenkring niet de verstandigste zet lijkt te zijn.

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen