Onderzoek toont aan dat mensen met een zware depressie hun symptomen kunnen verlichten door thuis een vorm van elektrische hersenstimulatie toe te passen. Patiënten die een behandeling van 10 weken volgden, hadden ongeveer twee keer zoveel kans om hun depressie te zien verminderen in vergelijking met degenen in een controlegroep die dezelfde procedure uitvoerden zonder dat er stroom werd toegediend.
De bevindingen suggereren dat mensen met depressie baat kunnen hebben bij hersenstimulatie zonder naar een kliniek te hoeven gaan. Deze behandeling zou een effectieve alternatieve optie kunnen worden voor mensen die niet willen reageren op traditionele therapieën, zoals antidepressiva of psychotherapie. Volgens Cynthia Fu, professor in affectieve neurowetenschap en psychotherapie aan King’s College in Londen, biedt deze techniek mogelijk een nieuwe eerstelijnsbehandeling voor depressie.
Het onderzoek betrof een fase twee klinische trial waarin 174 mensen met een depressieve stoornis een headset kregen om zogenaamde transcraniële gelijkstroomstimulatie (tDCS) toe te passen. De headset, geproduceerd door Flow Neuroscience, bevatte twee elektroden die een zwakke stroom van maximaal 2 milliampère op het voorhoofd aanbracht. De behandeling werd gedurende 10 weken via videogesprekken op afstand begeleid.
De helft van de deelnemers ontving de verwachte elektrische hersenstimulatie, terwijl de andere helft een 'inactieve' therapie onderging, waarbij de stroom slechts kort aan het begin en einde van de sessie werd toegediend. Beide groepen zagen hun depressie verbeteren volgens standaardschalen, maar de groep met actieve stimulatie boekte de meeste vooruitgang. De remissie was 44,9 procent in de actieve groep, vergeleken met 21,8 procent in de controlegroep.
Wereldwijd leeft naar schatting 5 procent van de volwassenen met depressie. Hoewel antidepressiva en psychotherapie de meest voorkomende behandelingen zijn, bereikt meer dan een derde van de mensen met een zware depressie geen volledig herstel. tDCS maakt neuronen in de frontale hersengebieden actiever, wat een positief effect zou hebben op bredere hersennetwerken die betrokken zijn bij depressie.
Hoewel tDCS al sinds 2015 als ‘veilig’ wordt beschouwd in de richtlijnen van het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE), blijven er onzekerheden over de effectiviteit bestaan. Dit onderzoek toont echter aan dat langdurig gebruik van tDCS thuis gepaard gaat met een vermindering van depressieve symptomen, wat hoop biedt voor mensen die niet reageren op traditionele behandelingen.
Lees het artikel op de mobiele website