Opvallende studie: Vijf tot tien procent kent geen innerlijke stem

| door Sjoerd Valkering

Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste mensen een innerlijke stem hebben die een belangrijke rol speelt in hun dagelijks leven. Echter, tussen de 5-10 procent van de bevolking ervaart deze innerlijke stem niet, wat het voor hen moeilijker maakt om bepaalde verbale geheugentaken uit te voeren. Dit inzicht werd eerder als een menselijke universaliteit beschouwd, maar recentelijk is men zich ervan bewust geworden dat niet iedereen deze ervaring deelt.

Volgens postdoc en taalkundige Johanne Nedergård van de Universiteit van Kopenhagen beschrijven mensen zonder innerlijke stem dit als tijdrovend en moeilijk. Zij moeten namelijk tijd en moeite besteden aan het vertalen van hun gedachten in woorden. 'Sommigen zeggen dat ze in beelden denken en deze dan vertalen naar woorden wanneer ze iets moeten zeggen,' legt Nedergård uit. Anderen beschrijven hun hersenen als een goed functionerende computer die gedachten niet verbaal verwerkt.

Johanne Nedergård en haar collega Gary Lupyan van de Universiteit van Wisconsin-Madison zijn de eerste onderzoekers die hebben onderzocht of het gebrek aan een innerlijke stem, wat ze anendofasie noemen, gevolgen heeft voor hoe mensen problemen oplossen, zoals bij het uitvoeren van verbale geheugentaken. Mensen met veel of weinig innerlijke stem werden getest op hun vermogen om taalinput te onthouden en rijmwoorden te vinden. De resultaten toonden aan dat deelnemers zonder innerlijke stem aanzienlijk slechter waren in het onthouden van woorden.

Alternatieve strategieën? 

Bij een ander experiment, waarbij deelnemers moesten bepalen of een paar afbeeldingen woorden bevatte die rijmen, bleek ook dat degenen zonder innerlijke stem slechter presteerden. 'Het is cruciaal om de woorden in je hoofd te kunnen herhalen om hun klanken te vergelijken,' legt Nedergård uit. Dit bevestigt de hypothese dat het ontbreken van een innerlijke stem het moeilijker maakt om dergelijke taken uit te voeren.

In andere experimenten, zoals het snel schakelen tussen verschillende taken en het onderscheiden van zeer vergelijkbare figuren, werden geen verschillen tussen de groepen gevonden. Dit suggereert dat mensen zonder innerlijke stem mogelijk andere strategieën hebben ontwikkeld. 'Misschien hebben deze mensen gewoon geleerd om andere strategieën te gebruiken, zegt Nedergård. Sommigen gebruikten bijvoorbeeld verschillende vingers om verschillende taken uit te voeren.

Johanne Nedergård concludeert dat de verschillen in verbale geheugenprestaties waarschijnlijk niet opvallen in alledaagse gesprekken. Toch is er nog veel onduidelijk over de praktische of gedragsmatige betekenis van het ontbreken van een innerlijke stem. 'Het korte antwoord is dat we het gewoon niet weten, omdat we pas net zijn begonnen met dit onderzoek,' zegt Nedergård. Ze wil verder onderzoek doen om te bepalen of andere taalgebieden ook worden beïnvloed bij mensen zonder innerlijke stem. (foto: Unsplash)

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen