We bevinden ons weleens in relaties die pijn uit het verleden doen herhalen. Het kan zijn dat een dominante partner zich net zo gedraagt als een aan drank verslaafde vader die we hebben gehad. Of we blijven te lang in een giftige omgeving op het werk hangen omdat we ons machteloos voelen om het te veranderen.
Deze relaties kunnen 'comfortabel' of 'veilig' voelen, maar zijn het feitelijk niet. Ze lijken op onze jeugd, die daarbij dan ook vernederend of met emotionele misbruik is geweest. Maar, ditmaal, hopen we onbewust op een ander resultaat dan vroeger. In de psychologie heet dit repetition compulsion. Dit kunnen relaties zijn met partners, werkgevers, trainers etc. Omdat we in onze opvoeding niet de emotionele ondersteuning hebben gekregen om hier mee om te gaan, blijven we er in hangen.
Als kind hebben we moeten slikken wat onze ouders met ons deden. We hadden geen andere keuze als hier sprake was van emotionele - of seksuele mishandeling. We praten zelfs goed wat onze ouders hebben gedaan. Dit patroon kan zich op volwassen leeftijd herhalen met andere personen. We weigeren om toe te geven dat onze ouders niet zoveel van ons hebben gehouden als we hebben gewild. 'Repetition compulsion is een onbewuste weigering van rouwen om het verleden', schrijft Imi Lo op PsychologyToday.com.
Waarom herhalen mensen deze gevoelens van vroeger? Stiekem hopen we dat deze personen ons wel goed en met respect gaan behandelen. Deze hoop is erg krachtig. Ook kunnen we zo gewend zijn aan mishandeling, dat het 'veilig' voelt. Het is dan veilig om te dissociëren of om zich af te splitsen, omdat we dit gewend zijn.
Het is het geïnternaliseerde kind dat terug wil naar de ouders. Maar intensief contact houden met de ouders kan het psychotrauma doen herhalen. Daarom adviseren therapeuten om de emotionele behoeften niet meer bij je ouders te gaan zoeken en dat op te geven, om uiteindelijk in je behoeften te voorzien bij vrienden, kennissen en een psycholoog of therapeut die je wel emotioneel ondersteund in tegenstelling tot wat in de kindertijd is gebeurd. Of uiteindelijk nog beter, bij jezelf de emotionele steun te vinden. 'Going home', noemde de overleden zenmeester Thich Nath Hanh dit altijd.
Interessante links:
- 4 ways to break away from abusive parents (Psychology Today)
- Repetition compulsion (Wikipedia)
- Repetition compulsion, why do we repeat the past? (Simply Psychology)
Meer van ons lezen? Volg ons op Facebook!
Lees het artikel op de mobiele website