Franz Ruppert is een Duitse psycholoog die gespecialiseerd is in psychotrauma. Hij heeft hier zelf zijn eigen therapie voor ontwikkeld om dit te behandelen en noemt dit IoPT. In een college in Londen (opname 2018) legt Ruppert uit waarom mensen zich afsplitsen na een psychotrauma en dat er volgens meerdere persoonlijkheden ontstaan.
De basis voor zijn filosofie is de sheet met de opgesplitste personen. Door de psychotrauma, dat kan zijn emotionele verwaarlozing of seksuele uitbuiting, ontstaat een afsplitsing in het slachtoffer waardoor er vervolgens (1) een getraumatiseerd en beschadigd kind is (2) een overlevend persoon met overlevingsmechanismen en (3) een gezond persoon dat hier nog op kan reflecteren.
Het psychotrauma kan al bij de geboorte plaatsvinden als er te weinig liefde wordt gegeven aan de baby. Hierdoor kan de baby zoveel pijn krijgen, dat het zich moet afsplitsen om te overleven, omdat de pijn anders niet verdraagbaar is. De eigenschappen van het overlevende persoon is iemand die gaat presteren, iemand die gaat identificeren, domineren, of zijn eigen emoties gaat onderdrukken of ontkennen.
Het doel van de therapie is om het gezonde deel sterker te maken. Dit lukt niet door, zoals practioner en psychologe Vivian Boughton in de UK van IopT zegt, compensatie van het gezonde deel, maar door het overlevende deel weg te nemen. Door minder te presteren, door minder te identificeren, domineren, emoties toe te staan of te erkennen krijgt het gezonde deel vanzelf meer ruimte en zo worden sectie 2 en sectie 3 minder.
Beschadigde maatschappij
De schade in de maatschappij is volgens Ruppert helaas groot. Er lopen veel getraumatiseerde mensen rond, die het op hun beurt weer doorgeven aan hun kinderen. Zolang daar geen interventie tussen komt, blijft dit altijd zo doorgaan. Daarom is het belangrijk dat ouders, en volgens hem met name de moeder, eerst hun verleden verwerken voordat zij kinderen op aarde zetten. Anders houden ze het lijden in stand. Dit is echter wel een tijdrovend en langdurig proces.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties