Iedereen kent vast wel het moment dat je onnodig je telefoon gaat bekijken. Of één moment? Misschien gebeurt het wel meerdere keren per dag. Rhik Samadder ging twee maanden door het leven zonder telefoon en schreef er een column voor op The Guardian.
Samadder zegt 'dat hij zich niet langer verslaafd voelt'. En dat de beste tip die hij kreeg die van een boeddhist was in het London Buddhist Centre, waar hij de meditatie leraar ontmoette. Deze leraar, genaamd Sthiramanas, geeft daar een zesweekse cursus over hoe je mindful met je telefoon om kan gaan.
'Het is een fundamentele zwakte van de mens om buiten zichzelf voor geluk te kijken', zei hij tegen Samadder. Een stilte-retraite of een andere detox-evenement kan ook een ontsnapping zijn uit het dagelijkse leven. Thuis overleven de lessen die ze daar leren het vaak niet meer.
De volgende keer als je je telefoon onnodig pakt, dan moet je deze vraag stellen: 'Wat is de behoefte achter het checken van je telefoon?', vraagt de boeddhist. 'Als je datingapps checkt, wil je dan aantrekkelijk gevonden worden? Als je een nieuws-junkie bent, wil je dan controle? Of zoek je naar iets groters dan jezelf? Als je steeds andere mensen appt, wil je dan geliefd worden?'
Samadder vindt nu social media 'saai' en probeert het te vermijden, dat heeft zijn detox hem geholpen. Verder is hij nog wel bang dat hij soms een telefoontje van zijn moeder mist. Verder lukt het hem om 'soms zijn telefoon thuis te laten. 'Het is een mentale reset om de frisse lucht te voelen en om niet ergens anders te zijn met je gedachten. Ik ben ook veel gelukkiger dan ik was.'
'Wanneer ik dat gewicht in mijn hand voel van de telefoon, de neiging tot afleiding en ontsnapping, probeer ik te achterhalen wat er echt aan de hand is met mij. Maak ik me zorgen over iets? Voel ik me eenzaam? Wat zou een betere manier zijn om aan mijn behoeften te voldoen? Als ik gewoon verveeld ben, leer ik te vertrouwen dat er een creativiteit verborgen ligt op die plek', aldus Samadder.
Lees het artikel op de mobiele website