Nieuw onderzoek suggereert dat de mentale stress van cognitieve dissonantie - het tegenkomen van informatie die in strijd is met hoe we handelen of wat we geloven - kan leiden tot extra druk op de nek en onderrug tijdens het tillen en oplaag sjouwen van spullen. Wanneer proefpersonen te horen kregen dat ze slecht presteerden in een precisie verlagingsexperiment in het lab, na aanvankelijk te horen dat ze het goed deden, waren hun bewegingen gekoppeld aan verhoogde belasting op de wervels in hun nek en onderrug.
Uit de resultaten bleek dat hoe hoger de score voor cognitieve dissonantie, hoe groter de mate van belasting op de bovenste en onderste delen van de wervelkolom. De bevinding suggereert dat cognitieve dissonantie een eerder ongeïdentificeerde risicofactor kan zijn voor nek- en onderrugpijn, wat gevolgen kan hebben voor risicopreventie op de werkplek, volgens de onderzoekers.
Het onderzoek is recentelijk gepubliceerd in het tijdschrift Ergonomics. In het onderzoek plaatsten zeventien deelnemers, negen mannen en acht vrouwen tussen de 19 en 44 jaar, een lichtgewicht doos binnen een vierkant op een oppervlak dat links en rechts, omhoog en omlaag werd bewogen. Gedurende het experiment veranderde het commentaar van voornamelijk positieve feedback naar suggesties dat de deelnemers op een onbevredigende manier presteerden.
Sensoren en motion-capture technologie werden gebruikt om piek wervelbelastingen in de nek en lage rug te detecteren: zowel compressie van wervels als wervelbeweging, of afschuiving, van zij tot zij (lateraal) en voorwaarts en achterwaarts (A/P). Statistische modellering toonde aan dat piekbelastingen op de halswervels gemiddeld 11,1% hoger waren in compressie, 9,4% hoger in A/P afschuiving en 19,3% hoger in laterale afschuiving tijdens de negatieve feedback proef vergeleken met de basismaatregelen van de oefenrun.
Lees het artikel op de mobiele website