Op 29 oktober verschijnt het boek 'Het wordt beter' van de Belgische schrijfster Griet Op de Beeck. Het is een persoonlijk verhaal van de romanschrijver, die ditmaal aan de wereld wil laten zien dat je middels therapie beter kan worden.
Ze leerde Esther Perel kennen, volgde onder andere een trauma-retreat op Costa Rica en ontmoette daar psychiater Bessel van der Kolk en Richard Schwartz, bekend van de therapie Internal Family Systems (IFS). In 2017 vertelde ze in De Wereld Draait Door dat ze seksueel is misbruikt door haar vader en ze kreeg na zijn dood ook enkele flashbacks, maar niet helder genoeg.
Na de onthulling dat ze is misbruikt mist ze nog concretere bewijzen. Mensen die kritiek leverden denken dat ze er een slaatje uit wilde slaan. Haar interne criticus neemt het over. 'Boze stemmen in mijn hoofd probeerden me ervan te overtuigen dat ik overdreef of me dingen inbeeldde', vertelt ze aan VRT Nieuws. 'Ondertussen heb ik geleerd dat dat wel vaker gebeurt met slachtoffers van kindermisbruik.'
Op de Beeck volgde de therapie van Internal Family Systems en in een persoonlijke therapie gecombineerd met ketamine werden haar herinneringen helderder. 'Het veroorzaakte een dijkbreuk van herinneringen', licht ze toe. 'Ik zag pittige seksuele beelden die je niet voor jou wil zien, die een meisje van 5, 6 jaar overkwamen. Ik heb er liggen trillen en beven. Ondertussen kreeg ze ongeveer een 25-tal herinneringen terug, door verschillende soorten therapie en in flashbacks op alledaagse momenten.'
De schrijfster heeft opleidingen gevolgd en is nu zelf ook coach. In Zomergasten deed ze nog diepe uitspraken over ouder-kind-relaties in het algemeen. 'Het wordt vaak gezegd dat ouders onvoorwaardelijke liefde hebben voor kinderen, maar dat is niet waar. Er is maar één soort voorwaardelijke liefde en dat is die van kinderen voor ouders. Niet alle ouders kunnen liefde voelen voor hun kinderen, daar ben ik wel zeker van. Maar kinderen kunnen nooit om die onvoorwaardelijke liefde van hun ouders heen en blijven verlangen naar liefde en aandacht en dat soort dingen, dat zit ingebakken in het kind', wijst ze op de ongekende loyaliteit van kinderen naar ouders.
Lees het artikel op de mobiele website