Het is een aandoenlijk interview met Dennis Schouten. De jonge journalist, bekend van het omstreden programma Roddelpraat die hij maakt met Jan Roos, vertelde eerder al dat hij binnen een afzienbare tijd een einde aan zijn leven wil gaan maken en bracht daarom een boek uit. In gesprek met de EO licht hij het verder toe.
Deze video is onlangs uitgegeven op YouTube. Schouten vertelt dat zijn moeder hem allerlei ziektes aan heeft proberen te praten waar hij dan getest op moest worden, als bijvoorbeeld autisme of ADHD. Ook noemde ze hem 'een gehandicapt kind', terwijl er niks met hem aan de hand was. Het lijkt er op dat zijn moeder misschien weleens last heeft gehad van het Syndroom van Münchhausen by proxy. Om de toxische schaamte te handlen is hij erg hard gaan werken, zo is zijn eigen analyse. Maar, het is niet genoeg voor hem.
Schouten zegt dat hij 'vaak erg teleurgesteld' is door anderen in zijn leven en dat 'wil hij niet meer'. Hij heeft regelmatig last van slechte gevoelens, wat lijkt op depressieve klachten. Hij heeft er geen vertrouwen meer in dat dit weg zal gaan en ook wil hij niet weer teleurgesteld worden door andere mensen. Toch zijn er ook goede dagen, zo zegt hij. Als hij een uitzending maakt voor Roddelpraat, hoopt Schouten dat hij zich goed voelt, want dan is het nodig om actiever te zijn voor de uitzending.
Het enige antwoord dat gegeven kan worden aan Schouten om om te gaan met frustraties is 'dat het leven lijden is'. De eerste Edele Waarheid uit het boeddhisme is 'dat het leven lijden is'. John Bradshaw ging hier in een aflevering van een serie, genaamd The Eight Stages of Man (1982) op in. Bradshaw zei het volgende:
'De eerste nobele waarheid van de boeddha is dat het leven lijden is', zegt Bradshaw. En later: 'Ik denk dat wat psycholoog Erik Erikson (onderwerp van zijn programma, red.), de boeddha, de bijbel ons wil zeggen is dat er er geen wederopstanding is zonder kruisiging. Er is geen leven zonder lijden. Er is geen geluk zonder verdriet. Op één of andere manier is dat de menselijke conditie, er is geen leven zonder dood.'
'Een crisis is dus een kans op verhoogde potentie en kwetsbaarheid, je bent kwetsbaarder, maar er is meer kans om te groeien. Om te groeien moet je dood gaan, gedag zeggen. Zo ook met depressie, dat betekent dat het rouwen is en dat je ergens afstand van neemt. Ze zijn iets aan het kwijtraken om uiteindelijk te groeien', doelt Bradshaw waarschijnlijk op het Valse Zelf dat van je afgeschud dient te worden om het authentieke zelf tevoorschijn te laten komen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties