Huid-op-huid contact tussen ouder en kind in de eerste uren na een vroeggeboorte helpt bij de ontwikkeling van de sociale vaardigheden van het kind. Dit blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in JAMA Network Open door onderzoekers van het Karolinska Instituut en anderen. De studie toont ook aan dat vaders een belangrijkere rol kunnen spelen dan eerder onderzoek heeft aangetoond.
In de huidige praktijk worden zeer vroeggeboren baby's meestal in een couveuse geplaatst om ze warm te houden en te stabiliseren in de eerste uren na de geboorte. In de 'Immediate parent-infant skin-to-skin study' (IPISTOSS) werden 91 vroeggeboren baby's, geboren tussen 28 en 33 weken, willekeurig toegewezen aan traditionele zorg in een couveuse of onmiddellijk huid-op-huid contact met een van de ouders.
De studie heeft verschillende resultaten opgeleverd die laten zien dat onmiddellijk huid-op-huid contact veilig is voor baby's en gunstig voor hun cardiorespiratoire stabilisatie en temperatuurbehoud, en dat het als waardevol wordt ervaren door de ouders. Nu hebben de onderzoekers als onderdeel van deze studie ook de sociale ontwikkeling onderzocht bij vier maanden oude baby's van 71 van deze vroeggeboren kinderen.
De kinderen werden willekeurig toegewezen om ofwel standaardzorg in een couveuse te ontvangen ofwel te rusten op de borst van een van hun ouders, hetzij de moeder of de vader, gedurende de eerste zes uur na de geboorte. 'Wat nieuw is aan onze studie is dat we ook de vaders onmiddellijk na de geboorte huid-op-huid contact lieten hebben. In de meeste eerdere studies is het de moeder die de primaire zorgverlener is, maar in onze studie waren het de vaders die het meeste huid-op-huid contact hadden,' zegt Wibke Jonas, vroedvrouw, senior docent en universitair hoofddocent aan het Departement Vrouwen- en Kindergezondheid van het Karolinska Instituut, evenals onderzoeksleider en laatste auteur van de studie.
'De studie schuift vaders naar voren als een eerder onbenutte bron die echt een belangrijke functie heeft in het hebben van onmiddellijk huid-op-huid contact met hun kind als de moeder niet beschikbaar is,' zegt Siri Lilliesköld, PhD-student aan dezelfde afdeling en gespecialiseerd verpleegkundige in neonatale zorg, en eerste auteur van de studie.
Na vier maanden werd de sociale interactie tussen moeder en kind gefilmd en beoordeeld door twee psychologen die niet wisten welk kind vroeg huid-op-huid contact had ontvangen en welk niet. De kwaliteit van de interactie werd gemeten volgens de Parent-Child Early Relational Assessment (PCERA) schaal, waar verschillende elementen worden beoordeeld tussen één en vijf, met één als reden tot zorg en vijf als zeer goede kwaliteit. De baby's die onmiddellijk huid-op-huid contact ontvingen, hadden significant betere resultaten in een subschaal die de communicatieve en sociale vaardigheden van de baby meet.
Op de vijfpuntsschaal was hun gemiddelde score dichter bij vier, terwijl de baby's die volgens de huidige praktijk werden verzorgd net boven de drie uitkwamen. 'Wat je kon zien was dat de baby's in de huid-op-huid groep iets betere communicatievaardigheden hadden, ze waren een beetje socialer en gelukkiger,' zegt Wibke Jonas.
Trauma-expert Franz Ruppert benadrukt vaak dat huid-op-huid-contact belangrijk is voor baby's na de geboorte. Hij ziet dan ook met lede-ogen aan dat baby's tegenwoordig nog steeds van de moeder verwijderd worden vlak na de geboorte voor bijvoorbeeld een couveuse of andere hulpmiddelen.
Lees het artikel op de mobiele website