In een podcast van De Balanskliniek bespreekt Bram Bakker met gast en GZ-psycholoog Gijs Lauret wat autisme betekent en hoe dat in het leven van Gijs terecht kwam. Bakker stelt eveneens dat autisme spectrum stoornis, zoals het officieel heet, vaker voorkomt bij alcoholisten dan niet-alcoholisten.
Allereerst hoe kwam Lauret erachter dat hij autisme had? Hij was al tien tot vijftien jaar bezig als psycholoog en kwam er achter dat hij moeite had met veranderingen door te voeren. Daarnaast kreeg hij angstklachten en besloot ervoor naar een psycholoog te gaan. Die liet na drie sessies al de symptomen voor autisme vallen, toen bij Lauret het kwartje viel.
Hij heeft vervolgens een boek geschreven over autisme en hoe zij informatie verwerken. Volgens Lauret verwerken autisten informatie doorgaans op een andere manier. Er is meer focus op detail en de verwachting van wat er gaat gebeuren in het leven is hoger. Dat betekent dat als er dingen veranderen, zij hier doorgaans meer moeite mee hebben. Maar niet alle autisten zijn hetzelfde.
Zo rond de 29 minuten gaat de podcast iets dieper, als Bakker stelt dat alcoholisten vaak ook het label autisme spectrum stoornis (ASS) gelabeld krijgen. 'Mensen die verslaafd aan drank raken hebben vaker dan gemiddeld ASS', weet Bakker. 'En eetproblemen. Zie je dat ook als een coping stijl tegen spanning?', vraagt de voormalige psychiater aan Lauret.
'Zeker, naja als je dit model uitwerkt dan zou je kunnen zeggen dat voor ieder mens geldt dat zijn of haar gedrag er op is gericht om regie te krijgen over iets. En uiteindelijk zul je kunnen zeggen dat de mens controle wil over zijn of haar eigen zintuigen', vult Lauret aan.
Beluister hier de volledige podcast.
Lees het artikel op de mobiele website