We hebben het allemaal wel eens gevoeld: een vervelende emotie die lastig te benoemen of te verklaren is. Maar wist je dat het vinden van nauwkeurige labels voor onze emoties ons kan helpen om ons beter te voelen? Dit precieze labelen van emoties wordt emotional granularity genoemd, zo schrijft Katrina McCoy op PsychologyToday.com.
Emotional granularity is een vaardigheid die al decennialang door onderzoekers wordt geassocieerd met psychologisch welzijn. Uit een onderzoek uit 2015 bleek bijvoorbeeld dat mensen die hun emoties konden onderscheiden tijdens intense stressmomenten, minder geneigd waren om schadelijke coping strategieën te gebruiken, zoals overmatig drinken of zichzelf pijn doen.
Een persoon die bijvoorbeeld zegt zich boos, teleurgesteld, verdrietig en beschaamd te voelen na een conflict met een vriend, gaat waarschijnlijk effectiever om met die gevoelens dan iemand die vage beschrijvingen gebruikt, zoals 'ik voel me slecht'. Mensen die hun emoties specifieker beschrijven, ervaren minder ernstige episodes van angst en depressie.
Maar hoe zorgt het gebruik van specifieker taalgebruik om onaangename ervaringen te beschrijven ervoor dat we ons minder gestrest voelen? Een eenvoudig antwoord is dat hoe nauwkeuriger we onze emotionele ervaring en de context ervan kunnen beschrijven, hoe meer informatie we hebben om te bepalen wat helpt. Onderzoek suggereert zelfs dat het labelen van onze emoties de activiteit in hersengebieden die geassocieerd worden met negatieve emoties vermindert.
Een diepgaander antwoord vraagt ons om te kijken naar de componenten waaruit onze emoties zijn opgebouwd. Door ze specifiek te benoemen, kunnen we beter begrijpen, verwerken en ermee omgaan. Het zou kunnen helpen om een dagboek te gebruiken en hier in dagelijks je moeilijke momenten op te schrijven. Je kan dan leren om de emoties te herkennen, benoemen en te verwoorden. Hierdoor verbeter je automatisch je emotional granularity en daarmee je stemming en gevoelsleven.
Lees het artikel op de mobiele website