Mensen zeggen weleens tegen je: 'Je neemt het te persoonlijk'. Soms is dat irritant, soms hebben ze misschien gelijk. Als je niks persoonlijk zou nemen, zou je dan nog ergens boos om worden of teleurgesteld om zijn? Ben je dan niet gewoon een emotieloze steen?
Er zal altijd een grens zijn waarbij oprecht reageren vanuit een emotie aanvaardbaar is voor de situatie en de volgende stap 'te persoonlijk nemen betekent'. Oftewel, je kan ergens nog op reageren met adequate gevoelens voor de situatie, of je kan overreageren. Maar die grens is best lastig te bepalen.
Het zou kunnen zijn dat bepaalde situaties oude wonden openen en dan zal je automatisch feller gaan reageren. Bij mij is dat zo als iemand me negeert, dan kan ik me snel niet serieus genomen voelen en daarna word ik sneller emotioneel. Nu kan je dat wel elke keer gaan ontleden, maar dat bewustzijn is er ook niet altijd. Soms gaat het snel.
Als je dat zou hebben en iemand zou zeggen 'je neemt het te persoonlijk', dan zou ik daar boos om worden. Dan zal ik me niet begrepen voelen. Wat dat betreft zijn er situaties, bij ieder persoon verschillend, die een overreactie eigenlijk 'rechtvaardigen'. Daarom moet je denk ik uitkijken met die uitspraak.
Maar toch, in bepaalde gevallen, geldt het wel. Zeker als je ergens in blijft hangen met een emotie, dan zou je je wel meer bewust kunnen zijn dat je dingen van andere mensen te veel aantrekt. Maar dit is een proces van bewustzijn, dat kan je niet van de ene op de andere dag omzetten.
John Welwood
Therapeut John Welwood probeert in het boek Liefde geven, liefde ontvangen uit te leggen waarom je niet te veel persoonlijk hoeft te nemen. 'Net zoals de onvolmaakte liefde van je ouders niet hun fout was, omdat ze er geen controle over hadden, zo is ook het gebrek aan liefde waarmee jij te maken hebt niet jouw fout. Het heeft in feite niks met jou te maken.'
Hij vervolgt: 'Want om de waarheid te zeggen, er zijn maar weinig mensen op deze wereld die het vermogen hebben om jou te zien zoals je bent. Niemand anders kan jou of je schoonheid op een consequent nauwkeurige manier zien. Je schoonheid is geen tastbaar iets, maar een subtiele innerlijke kwaliteit, die vaak van buitenaf onzichtbaar is.'
Het is dan volgens hem ook niet nodig om dingen persoonlijk te nemen die anderen je aan doen. 'Zolang je het persoonlijk aantrekt dat anderen je slecht behandelen, bestaat er geen manier om jezelf te bevrijden van de stemming van liefdeloosheid en wrok. Het feit dat je het persoonlijk neemt, betekent dat je je verbeeldt dat het iets zegt over wie je bent. Zo lang je het persoonlijk neemt wanneer anderen je niet zien of waarderen, houd je jezelf gevangen in de geest van een gekrenkt kind', aldus Welwood.
Overigens bedoelt Welwood dus niet dat je helemaal geen emoties laat zien. Maar, indien iets je raakt, dan zou je er op kunnen reageren met de emotie die je dan voelt. Maar het doorslaan in die emotie, is vaak het gekrenkte kind waar hij het over heeft die dingen té persoonlijk neemt. Dat onderscheid maken, is de kunst en daarvoor moet je goed observeren.
Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties