Blog | Hoeveel ruimte geef je anderen echt?

Blog | Hoeveel ruimte geef je anderen echt?

Sinds ik me wat meer verdiep in het fenomeen projectie merk ik dat ik zelf onbewust vaak mijn eigen gedachten of angsten projecteer op anderen. Waarschijnlijk is dat ook logisch en niet eens onnatuurlijk, maar werkzaam is het niet in een relatie met iemand anders. Het is de kunst om de ander te zien als een ander individu.

Dit is niet makkelijk, maar ik probeer er steeds beter in te worden. Bessel van der Kolk zegt ook wel dat het eigenlijk een wonder is dat we allemaal met elkaar relaties kunnen hebben, omdat ieder lichaam een eigen historie heeft inclusief wat er in de jeugd is gebeurd en tot een trauma kan leiden. Nog los van allerlei projecties en overtuigingen die er in de hoofden rondzingen.

John Welwood is van mening dat er ook zelfliefde nodig is om anderen te laten zijn wie ze zijn. 'Jezelf liefhebben zoals je bent, klinkt misschien zoals egoïsme in je oren. Maar in de werkelijkheid verschaft het de allerkrachtigste basis om van anderen te houden. Want wanneer je jezelf toestaat het wezen te zijn dat je bent, helpt het je ook het belang ervan in te zien dat je anderen toestaat te zijn wie ze zijn.'

Hij vervolgt daarna met rake teksten: 'Een van de meest liefhebbende dingen die je kunt doen is anderen toestaan anders te zijn dan jij en hen te bevrijden van jouw eisen en verwachtingen. Wanneer je op een vriendelijke manier begrijpt dat anderen hun eigen wetten hebben en hun eigen weg moeten volgen net als jij, dan begint de behoefte te verdwijnen om hen te controleren of om jezelf belangrijker dan hen te maken', aldus de psychotherapeut in het boek Liefde geven, liefde ontvangen.

Andere mensen kunnen natuurlijk ook bedreigend zijn of angsten oproepen, die je weer op hen kan afreageren. Veel mensen die zelf geen goede hechting hebben gehad met hun ouders en emotioneel niet ondersteund zijn in hun jeugd zien alle emoties van anderen als bedreiging die hoe dan ook meteen teruggestoten moeten worden.

Vroeger heb ik er ook meteen op losgeslagen als iemand met emotie reageerde naar mij. Nu kan ik meer bij mezelf blijven, mijn eigen gevoelens waarnemen en vanuit dat communiceren. Ergens is die bedreiging natuurlijk wel weer die zelfliefde waar Welwood het over heeft. Die bedreiging van emoties, die kritiek kunnen verwoorden, raken vaak de innerlijke criticus aan en oude verwondingen, dat pijn doet en wat we het liefst zo snel mogelijk terugkaatsen naar de ander.

Maar de ander, is ook gewoon een wezen met gevoelens en behoeften. Misschien ook wel met een (jeugd)trauma en andere complicaties. En die zal er waarschijnlijk zelden op uit zijn om jouw onderuit te halen. En als dat wel zo is, dan is het volgens Welwood dus door een gebrek aan zelfliefde en daarmee onzekerheid in plaats van dat hij of zij werkelijk boven je staat.

Misschien moeten we mensen wat meer als dieren zien. Mijn hond vergeef ik zoveel sneller voor fouten, omdat hij niks bewust wil doen. Hij reageert alleen maar vanuit reflexen. Wij mensen doen dat misschien ook wel, alleen de reflexen zijn wat langer (lees 'jaren') waardoor alles 'met voorbedachten rade' lijkt of misschien wel is. Maar wie heeft er nu een vrije wil?

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

IndeSpiegel.nl een week op rust!

Deze week verschijnen er geen artikelen op IndeSpiegel.nl. Volgende week, vanaf 9 december 2024, gaan we weer verder met inte...

Blog | De moral defense van Fairbairn blijft soms lastig te tackelen

Ronald Fairbairn heeft er een mooi woord voor: the moral defense. Dit betekent dat een kind zichzelf de schuld geeft van (emo...

Studie: 30 km/u-zone in Amsterdam kan stress en angst verlagen bij bewoners

Een nieuwe studie toont aan dat het luisteren naar natuurlijke geluiden stress en angst vermindert, maar dat het toevoegen va...

Blog | Moet je een conflict of discussie willen winnen? Waarschijnlijk niet

Als ik een conflict heb met iemand of een sterke discussie, dan heb ik (en waarschijnlijk nog velen anderen) de neiging om de...

Psychiater Marc van Steenkiste: 'Wij worden geboren in totale afhankelijkheid'

Psychiater Marc van Steenkiste was aanwezig in de podcast van De Nieuwe Wereld. Hij sprak onder andere over complexe trauma,...

Lees meer