Vanessa LoBue is voor PsychologyToday.com de literatuur in gedoken om te onderzoeken wat er nu bekend is in de wetenschap over vluchtige gesprekken met onbekenden. Ze concludeert dat het hebben van gesprekken met onbekenden zeker van toegevoegde waarde is voor ons geluk.
'Alles bij elkaar suggereert dit onderzoek dat we de waarde van korte contactmomenten met vreemden als mensen die we kennen consequent onderschatten, en dat daadwerkelijk doorgaan en 'hallo' zeggen tegen een vreemde of iemand complimenteren met zijn haar of schoenen beide personen hun dag veel beter zou maken', schrijft LoBue in haar conclusie van het artikel.
Vooral mensen die weinig contacten hebben zouden er van profiteren om open te zijn en met verschillende mensen korte contacten aan te gaan. 'Eenzaamheid is wijdverspreid in de Verenigde Staten, waarbij tot 60 procent van de Amerikanen zegt zich regelmatig eenzaam te voelen. Dit is veel problematischer voor onze gezondheid dan je zou denken, en in feite is eenzaamheid gekoppeld aan gezondheidsrisico's die vergelijkbaar zijn met obesitas en roken (Holt-Lunstad et al., 2010).'
Het hebben van echt contact helpt niet alleen met onbekenden, maar ook met vrienden is een telefoongesprek nuttiger dan een appje. Dit ondervonden Kumar & Epley (2021) in een experiment waarbij ze mensen die eigenlijk liever appen met vrienden lieten bellen en daarna registreerden ze hoe ze zich voelden. 'Maar hoewel de mensen in deze studie dezelfde voorkeur uitten voor appjes in plaats van telefoongesprekken, meldden degenen die later via de telefoon contact opnamen met hun vrienden zich meer sociaal verbonden te voelen dan degenen die via e-mail contact opnamen'. aldus LoBue.
Volgens Kardas et al. (2021) zouden mensen, die in een lab een gesprek moesten voeren, ook vooraf minder verwacht hebben dat ze leuke gesprekken met onbekenden zouden voeren dan dat ze zouden hebben gedacht, waarbij het niet uitmaakte of ze diepe of oppervlakkige gesprekken voerden. Beide zorgden voor een beter resultaat dan verwacht, waarbij diepe gesprekken nog meer invloed hadden. Mensen voelden zich dan nog meer 'socially connected'.
Lees het artikel op de mobiele website