Een nieuw gepubliceerd wetenschappelijk artikel in het Science Translational Medicine helpt de psycholoog Franz Ruppert verder met zijn filosofie van de belangrijkheid van contact tussen baby en de moeder in de eerste periode na geboorte. De specialist op het gebied van psychotrauma wijst in zijn boeken en behandelingen vaak op de gevolgen van te weinig contact tussen de moeder en de baby in de eerste levensfase.
Onderzoek heeft nu uitgewezen dat vroeg geboren baby's waarbij de zintuigen regelmatig gestimuleerd worden zich cognitief beter ontwikkelen dan baby's die dit niet krijgen en in een couveuse liggen zonder contact. Medische ingrepen én een gebrek aan contact met de moeder leidt volgens de onderzoekers tot stress bij de baby.
Ook andere studies hebben dit contact tussen de moeder en de baby als belangrijk aangeduid. Volgens psycholoog Ruppert, die niet betrokken is bij dit nieuw gepubliceerde onderzoek, kan een gebrek aan het contact tussen de moeder en de baby tot zoveel stress leiden dat de baby zich moet afsplitsen, waardoor het gedwongen is om het contact met zijn of haar gevoelens kwijt te raken om de pijn en stress te overleven. Hierdoor ontstaat een psychotrauma, waar mensen in hun latere levens veel last van kunnen hebben, aldus Ruppert.
Nikk Conneman, kinderarts-neonatoloog in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, erkent tegenover het NRC dat het innige contact tussen de moeder c.q. vader en de baby nog geen standaard beleid is op de neonatale intensive care. Ook het buidelen gebeurt niet standaard. 'Ouders doen dat wel, maar het gebeurt vaak nog te weinig, te kort, ook bij ons', geeft Conneman toe.
Conneman is enthousiast over het onderzoek dat deze week in de media is verschenen. 'Dit is belangrijk onderzoek dat mensen aanspoort om na te denken over het psychologische effect van aanraking en andere zintuiglijke waarnemingen bij te vroeg geboren baby', laat ze weten in het dagblad. (foto: Unsplash/Filip Mroz)
Interessante links:
- Contact helpt brein van te vroeg geboren baby's (NRC)
Lees het artikel op de mobiele website