Psychiater Thomas R. Verny houdt zich al enige tijd bezig met de invloeden van pre-natale gebeurtenissen op het latere leven. Verny wil graag weten wat mensen zich nog kunnen herinneren van vroeger en dat blijkt verbazingwekkend genoeg meer te zijn dan dat we denken.
In de psychologische literatuur is men ervan overtuigd dat mensen zich van de eerste drie jaar niets kunnen herinneren. Inmiddels beseffen kenners in de trauma-wereld wel dat heftige emotionele gebeurtenissen op eerder momenten opgeslagen kunnen worden in het lichaam.
Echter, dat iemand nog details kan onthouden van voor drie jaar oud, dat hielden niet veel mensen voor mogelijk. Verny kwam er achter toen een patiënt voor hem ging huilen als een baby en claimde de kleur van een bedje te kennen, zo vertelt Verny in een video van Matthew Appleton over zijn boek The embodied mind.
'De patiënt zei dat het bedje waar hij vroeger in had geleden wit was in zijn herinnering, maar op foto's van vroeger stond een blauw bedje. Hij is dit vervolgens aan zijn ouders gaan vragen: Wat bleek, het blauwe bedje was een tijdelijke die was geleend, hij had wel een in een wit bedje gelegen', licht Verny toe.
Er was ook een musicus die feilloos een gedeelte van een nummer kon spelen, zonder dat hij het had bestudeerd. Hij snapte dit niet. Later heeft hij zijn ouders gevraagd en het bleek dat zijn moeder dit nummer altijd speelde tijdens haar zwangerschap. Oftewel de baby had het opgeslagen in zijn geheugen, wat op latere leeftijd weer naar voren kwam.
Rien Verdult heeft zich in Nederland veelal bezig gehouden met de prenatale fase en met trauma's rondom de geboorte. Hij behandelt ook huilbaby's. Verdult onderscheidt vijf kwetsbare fasen bij de ontwikkeling van hechting in de prenatale fase: conceptie, implantatie, de ontdekkingsfase, de geboorte, en de eerste minuten en uren na de geboorte.
'De biochemie van de man en een vrouw die een kind verwekken is een neerslag van hun psyche, die van hun gevoelsleven. De emotionele omstandigheden van conceptie zijn belangrijk. De conceptie is de eerste ontmoeting, en het verloop van deze ontmoeting leidt tot de vorming van een rudimentaire vorm van bewustzijn, welke de voorloper wordt van latere sensaties, emoties en zelfs van persoonlijkheid. Conceptie is een eerste en zeer fundamentele stap in het proces van hechting', aldus Gaby Stroecken en Rien Verdult in het boek De mythe van de gelukkige kindertijd.
Dat Verny zich verdiept in deze relatief nieuwe onderzoeksgebieden wordt hem overigens niet in dank afgenomen, zo vertelt hij in de podcast. Wetenschappers die op een bepaalde manier zijn opgeleid staan volgens hem 'niet open voor nieuwe ideeën'. Het is daarom lastig om ook zijn boeken en artikelen gepubliceerd te krijgen.
Bekijk het volledige interview hieronder.
Lees het artikel op de mobiele website