Een studie geleid door onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Empirische Esthetiek in Frankfurt am Main, Duitsland, heeft aangetoond dat zowel amateur- als professionele dansers minder neurotisch zijn dan mensen die niet dansen. Daarnaast zijn ze vriendelijker, meer open en extraverter. Dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences.
De studie, uitgevoerd in samenwerking met Matthias Blattmann, CEO van de Gutmann Dansschool in Freiburg im Breisgau en Tanzloft GmbH, en Luisa Sancho-Escanero, dansdirecteur van het Pfalztheater Kaiserslautern, analyseerde gegevens van 5.435 mensen uit Zweden en 574 mensen uit Duitsland. Hierbij werd gekeken naar de Big Five Persoonlijkheidstrekken: 'Openheid', 'Consciëntieusheid' (zelfdiscipline), 'Extraversie', 'Vriendelijkheid' en 'Neuroticisme.'
Wat deze studie uniek maakt, is dat er grote steekproeven uit twee verschillende landen zijn samengebracht. Zulke gegevens zijn over het algemeen schaars en eerdere studies waren vaak gebaseerd op kleinere steekproeven. In Zweden kon het onderzoeksteam gebruik maken van een bestaande database met gegevens over de creatieve betrokkenheid en dansprestaties van mensen. Voor het verzamelen van dansersgegevens in Duitsland ontwikkelden de onderzoekers een online enquête die breed werd gedeeld door dansinstellingen.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat muzikanten vriendelijker en meer open staan voor anderen dan niet-muzikanten. In deze studie werd dit ook bevestigd voor dansers. Maar de onderzoekers ontdekten ook een interessant verschil tussen de twee groepen: in vergelijking met muzikanten zijn dansers niet neurotischer, maar juist minder neurotisch dan mensen die niet dansen.
'In het algemeen vertonen zowel dansers als zangers een hoge mate van extraversie in hun persoonlijkheid – wat mogelijk te wijten is aan het feit dat hun uitdrukkingsmiddel bij het dansen en zingen hun lichaam is – en dit is een zeer sociaal blootgestelde situatie, meer dan wanneer je jezelf uitdrukt via een instrument, bijvoorbeeld. Er zijn echter meer diepgaande onderzoeken nodig om dit verder te onderzoeken', zegt hoofdauteur Julia F. Christensen van het MPIEA.
Er was ook enig bewijs voor persoonlijkheidsverschillen tussen dansers van verschillende stijlen. Swingdansers, bijvoorbeeld, leken nog minder neurotisch te zijn dan Latin- en Standaarddansers. Dit moet echter worden bevestigd met grotere steekproeven van dansers. In de toekomst hopen de onderzoekers hun onderzoek naar de persoonlijkheden van dansers uit te breiden naar vele andere culturen en dansstijlen.
Lees het artikel op de mobiele website