Studie: Helft van psychische ziekten veroorzaakt in kindertijd

| door Sjoerd Valkering

Een studie heeft de wijdverspreide impact van kindermishandeling en -verwaarlozing aangetoond, waarbij analyses suggereren dat deze bijna de helft van de veelvoorkomende mentale aandoeningen veroorzaken. Onderzoekers zeggen dat mishandeling van kinderen als een prioriteit voor de volksgezondheid moet worden behandeld. De studie, gepubliceerd in JAMA Psychiatry, is de eerste die schattingen geeft van het aandeel van mentale aandoeningen in Australië dat voortkomt uit kindermishandeling.

De studie onderzocht kindermishandeling in Australië en onthulde de schokkende last voor Australiërs, waarbij wordt geschat dat het tot 40 procent van de veelvoorkomende, levenslange mentale gezondheidsproblemen veroorzaakt. De onderzochte mentale aandoeningen waren angst, depressie, schadelijk alcohol- en druggebruik, zelfbeschadiging en zelfmoordpogingen. Kindermishandeling omvat fysieke, seksuele en emotionele mishandeling, en emotionele of fysieke verwaarlozing vóór de leeftijd van 18 jaar.

Kindermishandeling bleek verantwoordelijk te zijn voor 41 procent van de zelfmoordpogingen in Australië, 35 procent van de gevallen van zelfbeschadiging en 21 procent van de gevallen van depressie. De analyse toonde ook aan dat als kindermishandeling in Australië zou worden uitgeroeid, meer dan 1,8 miljoen gevallen van depressie, angst en stoornissen in het gebruik van middelen zouden kunnen worden voorkomen.

De onderzoekers zeiden dat de resultaten een wake-up call zijn om kindermishandeling en verwaarlozing als een nationale prioriteit voor de volksgezondheid te behandelen. Dr. Lucinda Grummitt, van het Matilda Centre van de Universiteit van Sydney, die het onderzoek leidde, zei: 'De resultaten zijn duidelijk en vormen een dringende oproep om te investeren in preventie - niet alleen door individuele steun te bieden aan kinderen en gezinnen, maar ook door bredere beleidsmaatregelen om de stress die gezinnen ervaren te verminderen.'

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen