'Aanwijzingen dat eczeem, astma en allergieën gevolgen zijn van keizersnee'

| door Sjoerd Valkering

We hebben op deze site al vaker beschreven dat traumatische gebeurtenissen voor een baby gevolgen kan hebben voor het gedrag op volwassen leeftijd. Psychiater Iris Sommer, die veel onderzoekt doet naar de darmflora, stelt echter dat een effect ook vanuit de darmflora verklaard kan worden.

'De darmflora vormt zich vanaf het moment dat een kind geboren wordt. Een baby die door het baringskanaal gaat, krijgt vaginaal vocht binnen. Dat klinkt misschien vies, maar in dat vocht zitten veel bifidobacte­riën, die nodig zijn om moedermelk te verteren. Precies wat het kind nodig heeft. Die moedermelk voedt de baby én de bacteriën in zijn darm. Zo vormt zich de darmflora', zegt ze in een interview met Trouw op 20 oktober 2023.

Sommer werd destijds geïnterviewd omdat ze een boek, De bacterie en het brein, had gepubliceerd. Vervolgens legt ze uit wat de gevolgen kunnen zijn van een keizersnee. 'Zo’n 18 procent van de kinderen in Nederland komt met de keizersnede ter wereld. Hun eerste bacteriën komen niet uit vaginaal vocht, maar veelal van de huid van hun ontroerde ouders, als die ze in hun armen nemen. Dat zijn relatief veel stafylokokken en streptokokken, waar je weinig aan hebt om melk te verteren.'

'Ook in de darmen van deze baby’s vestigen zich bifidobacteriën, maar het verschil in darmflora blijft lang zichtbaar. En er zijn aanwijzingen dat darmontstekingen, allergie, astma, eczeem en overgewicht daar de late gevolgen van kunnen zijn', schetst Sommer.

Even later stelt ze ook dat het komt als je terug redeneert vanuit de ziekten die mensen vandaag de dag hebben. 'Maar wat we zien bij mensen met adhd en autisme is dat zij vaker via een keizersnede zijn geboren, minder vaak borstvoeding kregen en als heel jong kind vaker antibiotica kregen.'

Deze drie invloeden hebben een effect op de darmflora. 'Dat zijn alle drie factoren die maken dat de darmflora zich minder snel en minder divers ontwikkelt. Het oorzakelijk verband kennen we niet, het kan ook de andere kant op werken. En als er geen verband is, dan komen we daar ook achter', aldus de psychiater.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen