Onderzoek: Politieagenten hebben twee keer zoveel kans op PTSS dan niet-politieagenten

| door Sjoerd Valkering

Politieagenten lopen meer dan twee keer zoveel kans op traumatisch hersenletsel (TBI) dan de algemene bevolking. Wanneer deze letsels tijdens het werk ontstaan, verdubbelt ook de kans op het ontwikkelen van complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de University of Exeter, gepubliceerd in The Journal of Head Trauma Rehabilitation.

Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder 617 actieve politieagenten uit Engeland, Schotland en Wales. Daaruit blijkt dat 38 procent van hen ooit een traumatisch hersenletsel heeft opgelopen, tegenover 12 procent in de algemene bevolking. Symptomen van een TBI zijn onder meer bewustzijnsverlies, verwarring, desoriëntatie of geheugenverlies. Van de agenten met TBI gaf 61 procent aan meerdere keren zo’n letsel te hebben opgelopen.

Agenten met meerdere hersenletsels hadden meer dan twee keer zoveel kans om te voldoen aan de criteria voor complexe PTSS. Deze stoornis kent symptomen zoals die van PTSS, maar gaat vaak gepaard met gevoelens van schuld, schaamte, emotionele instabiliteit en relatieproblemen. Vooral agenten die hersenletsel opliepen tijdens politiewerk bleken extra kwetsbaar: bij hen verdubbelde de kans op het ontwikkelen van complexe PTSS.

De gevolgen van hersenletsel voor agenten zijn ingrijpend, zowel professioneel als privé. Ze kampen vaker met fysieke en cognitieve klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen en concentratieverlies. Ook hun vermogen om te functioneren op het werk, relaties te onderhouden en voor kinderen te zorgen wordt hierdoor beperkt.

Onderzoekers pleiten voor structurele screening op hersenletsel tijdens medische keuringen binnen het politiewezen. Daarbij zouden ook gerichte interventies moeten komen voor agenten die zowel TBI als PTSS ervaren. Een voorbeeld dat genoemd wordt, zijn protocollen uit de sportwereld, zoals geleidelijke terugkeer naar het werk na een hersenschudding.

Volgens professor Stan Gilmour en hoofdonderzoeker Nick Smith toont het onderzoek aan dat er een groot gat zit in de ondersteuning van agenten met hersenletsel en PTSS. Vroege herkenning en begeleiding zijn essentieel om chronische problemen te voorkomen. Smith benadrukt dat veel agenten blijven functioneren ondanks restklachten van oude verwondingen, wat hun werk- en levenskwaliteit ernstig aantast.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen