In de haptonomie hebben ze het vaak over 'affectief aanraken'. Maar wat is dat nu precies? En hoe ziet dat eruit? In dit artikel citeren we een aantal sites uit de haptonomie om uit te leggen wat er wordt bedoeld met affectief aanraken en we hebben een mooie video gevonden waar Ted Troost het voor doet.
Een beetje research levert op dat Frans Veldman de grondlegger is van de haptonomie in Nederland. In de jaren zestig heeft Veldman, inmiddels overleden, in Nederland een academie voor haptonomie opgericht. Troost, die ook wel bekende voetballers heeft behandeld en veel spelers van het EK in 1988 onder zijn hoede had, was een leerling van Veldman.
Op HouseofHapto.nl wordt uitgelegd wat het verschil is tussen effectief aanraken en affectief. 'Een goede aanraking kan je helpen, herstellen en helen. In ons sociale leven raken we regelmatig effectief aan en minder affectief. Effectief is oppervlakkig, zoals je ook een object aanraakt. Affectief is met gevoel', staat er op de website.
'De affectieve manier heeft veel positieve effecten. Het zorgt ervoor dat gelukshormonen worden aangemaakt. Je lijf ontspant, je bloeddruk daalt en stress en pijn neemt af. Als een baby niet affectief wordt aangeraakt heeft dat negatieve gevolgen op de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen. Hierdoor kun je in je leven weinig zelfvertrouwen ervaren, je onveilig voelen en moeite hebben met het geven en ontvangen van liefde.'
Een haptonoom zal vervolgens proberen de patiënt affectief aan te raken, zodat degene weer meer contact krijgt met zijn eigen gevoel en meer vertrouwen krijgt in zijn of haar lichaam. Op Dbvs.nl wordt gesteld dat als baby een vorm van affectief aanraken noodzakelijk is.
'Het is bizar je te realiseren dat baby’s die gevoed en verschoond worden, maar niet liefkozend en beschermend worden aangeraakt, doodgaan. De wetenschap heeft aangetoond dat onze eerste levensbehoeften bestaan uit eten, drinken, slapen én huidstimulatie.'
De huid is het grootste zintuig, maar we realiseren ons dit niet altijd. Vandaar dat er haptonomie is, dat focus op alle contacten die je kan hebben. Als je een deurklink vastpakt, is het dan warm of koud? Is het zacht of hard? Zo zijn er veel sensaties mogelijk.
'Mensen die in hun jeugd affectief contact hebben gemist, door welke omstandigheden dan ook, kunnen met haptotherapie alsnog leren wat voelen is. Stap voor stap nieuwe ervaringen opdoen. Haptonomie heeft daarin veel te bieden door voelend aanwezig te zijn bij wat er in het lichaam ligt opgeslagen. Het gaat in de haptonomie om de rol die voelen en emoties spelen in ons leven', staat er verder op Dbvs.nl.
Ted Troost is een bekende haptonoom in Nederland. Hij legt in een video op YouTube uit hoe hij te werk gaat: 'Uitleggen , dat doe ik bijna nooit', zegt de inmiddels 88-jarige Troost. 'Ik laat ze zelf ontdekken waar de kracht zit die ze bij zich dragen en die ze ontkennen. En dat is het moment waar ik Frans in mijn hoofd naar voren haal, want hij was daar een meester in was.'
In onderstaande video zie je Troost in actie. Op zo'n zeven minuten zegt Troost dat hij met tastzin echt contact kan maken via de voeten met de persoon die op de bank ligt. 'Het leerzame is dat hij me nu voelt', besluit de oude meester.
Lees het artikel op de mobiele website