EMDR inmiddels uitgebreider: EMDR 2.0? 'We zijn veel creatiever geworden'

| door Sjoerd Valkering

Ad de Jongh, hoogleraar angst- en gedragsstoornissen, ging in 1992 als één van de eerste Nederlanders naar de Verenigde Staten om van oprichter Francine Shapiro de technieken achter EMDR te leren. Inmiddels is het een breed omarmde therapie in het trauma-wereld in Nederland.

Inmiddels zijn er zelfs updates beschikbaar. In een interview met Psychologie Magazine noemt De Jongh het EMDR 2.0. Bij deze nieuwere versie wordt het werkgeheugen intensiever belast tijdens de sessie, bijvoorbeeld met taalspelletjes, rekenopdrachten, ritmespelletjes of afleidende geuren.

'We zijn veel creatiever geworden', geeft De Jongh het verschil aan met de gangbare EMDR. Het werkt hierdoor niet beter, maar wel sneller. 'Ik zie mezelf als een soort timmerman', voegt hij toe. 'Voor het ene probleem heb ik een tangetje, voor het andere een zaag. Hoe meer gereedschappen je hebt, hoe beter je als therapeut je klus kunt klaren en mensen kunt helpen.'

Flash

In 2017 is er nog een andere techniek gelanceerd, dat heet Flash. Dit is ontwikkeld door Philip Mansfield en is bedoeld om mensen te helpen die totaal blokkeren als ze te intensief denken aan het trauma dat ze hebben meegemaakt. Ze hoeven dan slechts een paar keer, heel kort, aan het trauma te denken, en vervolgens konden ze zich bezig houden met een fijne herinnering.

De Jongh gebruikt deze techniek ook, en als hij dan vraagt om vijf keer met hun ogen te knipperen en heel kort aan het trauma te denken, dan melden ze 'dat het beeld wordt vervaagd'. Het voordeel is dat ze dan niet overweldigd raken door emoties of gaan dissociëren.

VSDT en Levine

Ook Visual Schema Displacement Therapy (VSDT) werkt met positieve en negatieve ervaringen ineen. Dit lijkt overeenkomstig te zijn met wat Peter Levine penduleren noemt. Ook daarmee gaat het systeem heen en weer tussen positieve en negatieve ervaringen en moet worden voorkomen dat je uit de bocht vliegt en gehertraumitiseerd raakt.

Tot slot nog een tip van De Jongh als je een EMDR-therapeut zoekt. Het is volgens hem belangrijk dat het een GZ-psycholoog is die een gecertificeerde opleiding heeft in EMDR. Over zogenaamde zelfhulpapps voor EMDR is hij niet positief. 'Boort de doe-het-zelfer straks niet in een zenuw?', aldus De Jongh.

Bekijk hieronder meer uitleg van De Jongh over EMDR 2.0.

Ad de Jongh over EMDR 2.0

Lees ook
Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen