'Emotioneel onvolwassen mensen zijn niet geïnteresseerd in de innerlijke wereld'

| door Sjoerd Valkering

Psychotherapeut Lindsay Gibson gaat in een podcast over emotionele volwassenheid dieper in op wat deze term betekent. Ze zal uitleggen welke eigenschappen mensen hebben die emotioneel onvolwassen zijn en hoe ze zich meestal gedragen, zodat je zelf de red flags kan waarnemen.

Emotioneel onvolwassen mensen zijn niet per definitie dom. Ze kunnen erg succesvol zijn, intelligent en een sterk sociaal leven hebben. 'Je kan een hoogleraar zijn of succesvol zijn in het bedrijfsleven, dat heeft niks te maken met je emotionele ontwikkeling. Op dezelfde manier kan je sociaal vaardig zijn, maar zodra ze thuis komen en als ze in een intieme persoonlijke relatie komen en iemand is moe of zegt niet wat ze willen horen, dan zie je de onvolwassenheid naar boven komen', zegt Gibson.

Mensen die emotioneel onvolwassen zijn kunnen zich ook niet goed inleven in andere mensen. 'Wij kunnen onszelf in iemand anders verplaatsen en bekijken hoe iets iemand gaat beïnvloeden. Dat is iets dat automatisch naar voren komt als je emotioneel volwassen bent. Maar emotioneel onvolwassen mensen zijn niet geïnteresseerd in die innerlijke wereld. Ze blijven met wat ze vaak zeggen 'feiten', bij de fysieke, materiele en tastbare dingen.'

Meer eigenschappen emotionele onvolwassenheid

Ze zijn gewoon niet geïnteresseerd in de andere wereld. 'Als je probeert met ze een gesprek aan te gaan, dan zullen ze snel het gesprek draaien en weer over zichzelf gaan beginnen. Dat is een betrouwbare indicator van emotionele onvolwassenheid', verduidelijkt de psychotherapeut, die ook verscheidene boeken heeft geschreven over dit onderwerp.

'Ze hebben ook een slechte mate van zelfreflectie, ze denken gewoon niet aan hun gedrag en hebben niet de empathie om te bedenken hoe ze effect hebben op anderen. Ze snappen dat niet. Je kan dit ook niet veranderen, zolang je niet maar iets van zelfreflectie hebt. Met zelfreflectie bedoel ik niet dat ze weten dat ze bazig zijn bijvoorbeeld, dat kunnen ze wel weten. Maar zelfreflectie is dat ze nadenken wat het effect is en of ze dat misschien moeten veranderen. Zonder die zelfreflectie kunnen we onszelf niet veranderen, dan is excuses maken ook moeilijk.'

Als je een relatie hebt met iemand die zo is, dan kan dit zeer frustrerend zei, zegt Gibson. 'Ze hebben ook nog een soort idiosyncratisch beeld van de wereld. Alles wat ze niet leuk vinden zullen ze ontkennen of afwijzen', gaat ze verder. Ze zijn ook niet geïnteresseerd in een oprechte, emotioneel diepe relatie. 'Ze zijn geneigd te zeggen: Wat ik voel is de waarheid, dus ik hoef verder ook geen onderzoek te doen of naar anderen te luisteren. Omdat ik al weet wat ik weet over jou en ik zal je dat vertellen, zodat we geen tijd verspillen met al die communicatie, omdat ik weet dat ik gelijk heb', aldus Gibson.

Zie hieronder de volledige podcast van Therapy Chat Podcast.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen