Sara Nasserzadeh schrijft op PsychologyToday.com over hoe je van FOMO naar JOMO kunt gaan. Veel mensen hebben last van FOMO (Fear of missing out). Ze denken daarom dat ze steeds wat moeten doen omdat ze anders dingen missen in het leven. Dit zorgt voor een constante druk.
Deze druk is niet gezond. 'Maar wat als we ons perspectief zouden kunnen veranderen? Ik nodig je uit om het concept van "arriving" te verkennen en de vreugde van het missen (JOMO, joy of missing out) te ontdekken', laat Nasserzadeh optekenen.
Het lijkt in die zin een beetje op wat de zenmeester Thich Nath Hanh altijd noemde. Die gebruikte ook altijd het woord 'arriving' en had als lijfspreuk: 'I have arrived, i am home'. Daarnaast zijn er nog meer gelijkenissen. Hij propageerde altijd het nietsdoen en zegt dat we vanaf onze jeugd altijd geleerd hebben 'om te rennen', maar dat we deze eigenschap los mogen laten.
'Dit constant in beweging zijn kan soms motiverend zijn, maar in onze therapie-praktijken zien we steeds meer mensen die hierdoor verlamd zijn geraakt, omdat de constante druk om een object na te jagen en 'iets te worden' kan leiden tot aanzienlijke angst en teleurstelling. Dit komt voort uit de angst dat we niet genoeg doen, dat we cruciale ervaringen missen, of dat we op de een of andere manier achterlopen op onze leeftijdsgenoten. Zelfs onze activiteiten op onze vrije dag blijven niet buiten schot van de druk om elk aspect van ons persoonlijke leven te optimaal te benutten', schrijft Nasserzadeh.
Ze oppert daarom om volgens JOMO te gaan leven, de joy of missing out. 'Het omarmen van wat ik de vreugde van het missen (JOMO) noem, stelt ons in staat te waarderen wat we op dit moment hebben, en de intrinsieke waarde te zien in onze bestaande ervaringen en relaties. Deze verandering in mindset gaat niet over het verlagen van onze ambities, maar over het vinden van voldoening in het heden, wat vaak over het hoofd wordt gezien in onze zoektocht naar toekomstige doelen.'
Sara Nasserzadeh geeft ook wat teachings op YouTube, wil je meer van haar zien? Klik hier.
Lees het artikel op de mobiele website