Psychiater Damiaan Denys bespreekt in een interview met het NRC wat de gevolgen zijn van de corona-crisis voor de mens. Hij constateert dat het lijkt dat we nu meer gedwongen worden om morele keuzes te maken over de dood, maar dat dit al veel vaker wordt gedaan.
Mensen zouden volgens Denys meer moeten accepteren dat ze niet zo veel controle hebben over het leven. 'De heersende maakbaarheidsopvatting is dat mensen zélf wel kunnen bepalen hoe we leven, hoelang we leven en zelfs hoe we sterven. Ik doe vooral een aanklacht tegen onze behoefte om het leven en de dood tot in den treure te controleren. De discussie over sterfelijkheid wordt nu door het virus eindelijk concreet.'
De psychiater is van mening dat de morele discussie over wie er wel of niet mag sterven hypocriet is. 'Ik vind de angst voor het debat over beslissingen over leven en dood op de intensive care – mogen we wel of niet beslissen over het behandelen van ouderen – hypocriet. Dat soort beslissingen nemen we normaal gesproken in het ziekenhuis namelijk de hele tijd. Alleen is het nu plots zichtbaar geworden. In de geschiedenis is het ook eeuwen zo geweest dat mensen moesten worden opgeofferd, en dat het collectief besloot wie dat ging zijn.'
Dit soort keuzes maakt de overheid continu is Denys van mening. Hij geeft als voorbeeld onder andere de vele wachtlijsten die er zijn in de zorg. 'Ook vóór Covid-19 waren individuele levens al continu afhankelijk van collectieve keuzes: hoe we mensen op wachtlijsten zetten, welke geneesmiddelen voor zeldzame ziektes worden vergoed, wanneer we doorbehandelen. Of neem keuzes om alcohol en sigaretten toe te laten. Dat zijn allemaal collectieve beslissingen die tot vele doden leiden. Het is niets nieuws dat we de dood van groepen mensen accepteren.' (foto: Mohammed_hassan/Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties