Vijf redenen waarom het boeddhisme nuttig is om te bestuderen

Vijf redenen waarom het boeddhisme nuttig is om te bestuderen

Veel mensen in het Westen zijn compleet vreemd met het boeddhisme. Dat is jammer, want het kent veel facetten die erg nuttig kunnen zijn. In dit artikel bespreken we vijf voordelen van het boeddhisme waardoor mensen makkelijker zien wat de voordelen zijn van deze wetenschap.

(1) Het is een empirische wetenschap

Het boeddhisme is geen geloof zoals andere geloven dat wel zijn, maar een empirische wetenschap. In het hindoeïsme worden goden aanbeden, in de islam gaat het om de Koran met geloof in de Profeet in het christendom is er een God die uiteindelijk het oordeel moet vellen en in het jodendom moet de Thora gevolgd worden.

Het boeddhisme is echter meetbaar. Het gaat om ervaring van de beoefenaar zelf, dat is een wezenlijk verschil met teksten lezen c.q. bestuderen en geloven wat waar is. Je kunt zelf naar een kaars gaan kijken en een half uur mediteren en observeren of je gedachten rustiger worden. Sogyal Rinpoche zei altijd: 'Je geest is als een troebele glas met water. Als je het een kwartier laat staan, is het helder'. Dit is zelf te controleren.

(2) Het verlaagt het lijden

Alle mensen lijden. Dat is de eerste edele waarheid van het boeddhisme: Het leven is lijden. Oftewel, je ontkomt er niet aan. Vergelijkbaar met de Project X van 'Netflix-psychiater' Phil Stutz. Door dit te aanvaarden wordt het leven makkelijker. In het boeddhisme wordt vaak gehamerd op acceptatie. Acceptatie van al het lijden verminderd het lijden. Weerstand verhoogt het lijden.

(3) Serieus omgaan met de dood

In het Westen gaat men doorgaans niet om met de dood. Pas als we bijna overlijden staan we er eigenlijk bij stil. In het boeddhisme staat men continu stil bij de dood. Dit maakt het proces later eenvoudiger. Door dit te beoefenen neemt de angst af om te overlijden en wordt je niet overrompeld. Boeddhisten zijn ervan overtuigd dat je gereïncarneerd gaat worden. Je emotionele staat en je verzamelde karma is bepalend voor hoe en waar je geïncarneerd gaat worden.

(4) Het maakt je één met het universum

Met mijn vrienden maken wij weleens de grap 'alles is één'. In het boeddhisme is men ervan overtuigd dat er geen onafhankelijke objecten zijn. We hebben allemaal zuurstof nodig, voedsel, water etc. Zonder onze omgeving kunnen we niet leven. Zonder andere mensen en dieren en planten ook niet. Door hier bewust van te worden heb je meer respect voor je omgeving en dit verlaagt ook de angst voor de dood.

(5) Het verlaagt je ego

Het vierde punt en de filosofie van boeddhisme is er op uit op je ego behoorlijk klein te maken, zo niet te laten verdwijnen uiteindelijk. Dit mag je alleen toepassen als je gevoel voor eigenwaarde op psychologisch gebied goed genoeg is. Het verlagen van je ego zorgt voor minder lijden. Je maakt je minder druk om dingen en voelt je minder snel aangevallen of dat je tekort schiet ergens in. Het verlagen van je ego zorgt ervoor dat je minder wordt meegezogen in de alledaagse activiteiten en dat je bijvoorbeeld s' nachts bij het slapen je niet meer druk maakt om het dagelijkse leven.

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Studie: Risico op mishandeling door partner neemt toe bij trauma uit kindertijd

Mensen die in hun jeugd fysiek, seksueel of emotioneel zijn mishandeld hebben een grotere kans om op latere leeftijd mishande...

Lees meer