De belangrijkste hondenregels van The Dog Whisperer

De belangrijkste hondenregels van The Dog Whisperer

Cesar Millan, ook wel bekend als The Dog Whisperer, heeft tijdens zijn honden-carrière veel regels bedacht om goed met je hond om te kunnen gaan. Deze regels worden vaak vergeten of overtreden door (andere) mensen, waardoor veel problemen met honden kunnen ontstaan.

In dit stuk zetten we de belangrijkste regels die hij toepast op een rij. Millan staat er om bekend dat hij zich focus op energie, van zowel de mens als van de hond. Volgens hem doet de grootte van de mens of van de hond er dan ook niet toe, het gaat om de energie die jezelf en de hond uitstraalt.

  1. No touch, no talk, no eye contact. Dit is min of meer zijn belangrijkste regel. Dit geldt als je een hond voor het eerst ontmoet. Veel mensen denken dat ze een hond meteen aan een hand moeten laten ruiken, maar dat kan dominant overkomen bij een hond. Het is het beste om helemaal niet naar een hond te kijken, niet tegen hem te praten en ook niet aan te raken. Dan zal hij aan je benen ruiken en meer niet.
  2. Calm en assertive.  De pack leader, zoals Millan de baas altijd noemt, mag niet te emotioneel zijn. Dit betekent niet dat je nooit emoties moet tonen, maar als je wil dat een hond je op een bepaald moment volgt, dan kan je het beste vrij zijn van emoties. Dat betekent geen angst, geen woede, niet te gespannen, maar kalm. Kalm en assertief, zoals Millan het noemt. Vaak wijst hij er ook op dat mensen niet rechtop genoeg lopen en hun schouders niet genoeg ontspannen.
  3. Nose, eyes, ears. Dit zegt Millan weleens om aan te tonen hoe een hond volgens hem functioneert en hoort te functioneren. Zijn neus is het belangrijkst, gevolgd door zijn ogen en daarna zijn oren. Honden die angstig zijn die gebruiken hun neus vaak te weinig. Millan leert ze dan hun neus meer te gebruiken, zodat ze weer zelfvertrouwen krijgen en nieuwsgieriger worden.
  4. Aandacht betekent bevestigen gemoedstoestand. Deze is een vervolg op het eerste puntje, maar wel een hele belangrijke. Dit zie je vaak fout gaan in ontmoetingen tussen mensen en honden. Veel mensen praten of aaien die hond maar uit het niets, terwijl die hond helemaal niet in een goede gemoedstoestand is. Volgens Millan bevestig je daarmee zijn gemoedstoestand. Oftewel, als de hond angstig is en je gaat hem aaien, maak je hem voor de vervolgcontacten nog angstiger. Of, als hij opgewonden is en je geeft hem aandacht, zal hij in de toekomst nog meer opgewonden worden etc.
  5. Ga als eerste de deur uit en loop voor hem. Indien je met je hond ga lopen, dan moet je volgens The Dog Whisperer als eerste de deur uit gaan om de packleader positie te pakken. Een energieke hond zal graag als eerste naar buiten willen, maar je kan ervoor zorgen dat hij 'een volger' wordt en jij als eerste bent. Als je buiten loopt met je hond, mag hij ook zeker niet voor je lopen.  Ten minste op gelijke hoogte of achter je.
  6. Loop nooit met een gespannen lijn.  Dit zie je ook vaak misgaan in Nederland. Dat mensen met een hond lopen waarbij de spanning volledig op de lijn staat. Een gespannen lijn betekent automatisch spanning bij de hond, waardoor het moeilijker wordt om hem te controleren. Als baasjes in moeilijke situaties komen, zijn ze geneigd om de lijn heel kort te maken en de hond bijna op te hangen. Daardoor zal hij nooit anders gaan reageren en houd je spanning op de hond in deze situatie. 
  7. Bewegen, bewegen en bewegen.  Het devies voor gespannen, gestreste of andere gedragsproblemen is vaak bewegen volgens Millan. Een hond moet per rondje minimaal een half uur lopen. Daarnaast kan het niet zo zijn dat hij niet wordt uitgelaten. Dan kropt hij zijn energie op en gaat hij obsessieve dingen doen in huis of in de tuin. Veel honden kunnen ook gewoon hardlopen. Dit vinden ze geweldig. Volgens Millan zijn zulke snelle dingen, of fietsen en skateboarden of skaten, goed om de packpositie te pakken ten opzichte van je hond en om energie kwijt te raken bij de hond. Daarnaast bevestigt het de band tussen jou en je huisdier.
  8. Exercise, discipline, affection. Millan is van mening dat dieren in deze volgorde behandeld moeten worden. Dat betekent dat er eerst beweging toegepast moet worden, vervolgens discipline of tegelijk (bijvoorbeeld dat de roedelleider als eerste de deur uit gaat) en vervolgens pas aandacht voor het dier. Op deze manier verdient de hond ook de aandacht van zijn baasje. Millan is dan ook voorstander om na het bewegen uitgebreid te knuffelen met je hond. 

In de filosofie van Millan staat verder voorop dat de mens veel invloed heeft op de hond. Gedragsproblemen van de viervoeter pakt hij dan ook vaak eerst bij de baas aan in plaats van bij de hond zelf. De mens is moeilijker te trainen dan de hond, want de hond leeft in het nu en de mens denkt te veel na, Hij kent dan ook de slogan: 'I rehabilitate dogs, I train people, I am the Dog Whisperer.' (foto: Cesar Millan Instagram)

Lees meer over:
Hond Cesar Millan dieren

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Psychiater Marc van Steenkiste: 'Wij worden geboren in totale afhankelijkheid'

Psychiater Marc van Steenkiste was aanwezig in de podcast van De Nieuwe Wereld. Hij sprak onder andere over complexe trauma,...

Onderzoek toont verband tussen biologische klok en werking immuunsysteem

Nieuw onderzoek van RCSI University of Medicine and Health Sciences heeft aangetoond hoe de biologische klok van het lichaam...

Video | Boeddhistische tips van Thich Nath Hanh: 'Focus op je ademhaling'

In deze video geeft Thich Nath Hanh tips om op het boeddhistische pad te blijven. Belangrijke punten bij hem zijn focussen op...

'Iedere psychotherapeut kiest een therapie die bij zijn eigen behoeften past'

Waarom worden sommige psychotherapeuten goed in bepaalde onderdelen? Of misschien beter gevraagd, waarom zijn ze psychotherap...

Video | Bram Bakker spreekt met Nelleke Keizer over verliefd zijn op een weduwnaar

Nelleke Keizer heeft als ervaringsdeskundige een boek geschreven over hoe complex het is om verliefd te zijn op iemand die zi...

Lees meer