De Aziatische hornaar is onlangs in Limburg, Zeeland en Zuid-Holland gezien. De grote zwarte wesp moet vernietigd worden volgens het huidige beleid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat bij een melding de nesten vernietigen.
De hornaar eet bijen en andere insecten. Om de insectenstand op peil te houden heeft de Europese Unie in 2016 besloten om de Aziatische hornaar op een lijst van 66 exotische diersoorten geplaatst die zich niet mogen verspreiden in Europa.
De Aziatische hoornaar komt, zoals de naam doet vermoeden, oorspronkelijk uit de Himalaya en Zuid-China. Vijftien jaar geleden is het dier in Zuid-Frankrijk geïntroduceerd, vanwaar het zich heeft verspreid.
Gevolg Aziatische hornaar voor mensen
Volgens Theo Zeegers van Stichting EIS, het kenniscentrum voor insecten, hebben mensen niks te vrezen van de hoornaar. 'Nee, ze zijn niet vervelend voor de mens. Ze vliegen gewoon langs je heen. Ze zijn minder agressief dan de normale limonadewesp', zegt hij tegen Editie NL.
Als je wordt gestoken is dit pijnlijker dan de normale wesp, maar duurt de pijn wel korter. 'Door een stofje dat erin zit (acetylcholine) voelt de steek wel bijzonder branderig. Alleen als je erg allergisch bent voor het gif of als je in je keel gestoken wordt, bestaat de kans dat je overlijdt aan de steek van een hoornaar. Dit gebeurt echter zelden', laat iemand van het Rode Kruis aan De Telegraaf weten. (foto: Wiki Commons/Charles J Sharp)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties