Afgelopen dinsdag is de eerste paal voor het zogeheten 'wolvenhek' in Friesland de grond in geslagen. Het gaat voor nu om een proefversie. In bepaalde Friese regio's ervaren boeren veel overlast van de oprukkende wolf in Nederland. Het idee achter een hek zou moeten zijn dat de wolf minder snel op jacht gaat op boerenerven.
Het gaat enorm goed met de wolf in Nederland, in de Veluwe wordt het ene nestje na het andere nestje geboren. En ook in andere plekken in Nederland duikt de wolf steeds vaker op. Zo ook in Friesland en Drenthe, waar in laatstgenoemde onlangs weer een wolf was gespot.
In Friesland heeft men dus een zogeheten 'wolvenhek' geplaatst op de grens tussen natuur en weiland. Zo om de wolf te hinderen de natuur verlaten en tochtjes naar weilanden te maken. Voor- en tegenstanders staan in deze kwestie lijnrecht tegenover elkaar. Veel Friese inwoners die op randgebieden wonen willen niet wakker worden om vervolgens te ontdekken dat hun slapen door wolven zijn afgeslacht.
Tegenstanders van het wolvenhek zeggen dat het initiatief onwettig is en dat dus dergelijke ingrepen niet toestaan. De wolf is namelijk in heel Europa zwaar beschermd en mag niet gedood of verstoord worden - zo'n hek zou dus wel degelijk voor een verstoring zorgen.
De gestage groei van de wolvenpopulatie in Nederland zorgt dus voor optimisme en tegelijkertijd voor problemen bij mensen die vlakbij bepaalde natuurgebieden wonen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties