Een fruitvlieg die trek heeft kan een gigantische afstand afleggen in vergelijking met zijn lichaamslengte. Onderzoekers van Caltech hebben vastgelegd dat een hongerige fruitvlieg (drosophila) vijftien kilometer heeft gevlogen. En dat is bijzonder voor zijn lengte.
Dit betekent dat hij zes miljoen keer zijn lengte heeft overbrugd. Ter vergelijking, dit zou gelijk zijn aan het afleggen van 10.000 kilometer voor een gemiddeld mens. In vergelijking met zijn of haar lichaamslengte komt de fruitvlieg verder dan de meeste migrerende vogels kunnen afleggen in relatie tot hun lengte in een dag.
Onderzoek naar de afstanden die de fruitvlieg aflegt is al eerder gedaan. Toen gebruikte men fluorescerende poeder en waren soortgelijke afstanden gemeten. In dit experiment zijn fruitvliegen op een plek losgelaten waar ze normaliter niet aanwezig zijn en in een val, verderop, weer waargenomen. Een fruitvlieg kan ongeveer drie uur onafgebroken vliegen.
Ze vliegen niet zomaar in het wilde weg. Grotendeels gebruiken ze de zon als richtpunt en zorgen er daarnaast voor dat ze een redelijke zijwind hebben, in ieder geval geen wind tegen. Wetenschappers vinden dit gedrag niet raar. Ze zien vaker bij dieren dat als ze niet weten waar ze voedsel kunnen vinden, ze een bepaalde richting 'kiezen' in plaats van lukraak gaan zoeken. (foto: Sanjay Acharya/Wiki Commons)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties