De Tasmaanse duivel keert na 3000 jaar terug in het wild van Australië. Het diertje, dat oorspronkelijk uit Tasmanië komt, is uitgezet omdat het onder andere op haar geboortegrond met uitsterven word bedreigd.
In de buurt van Sydney zijn 26 zoogdieren losgelaten. Het gaat om het gebied Barrington Tops, dat ten noorden ligt van de grote stad. Het gaat om een gebied van 1000 hectare dat is omheind. De komende twee jaar moeten er nog 40 bij komen.
Een eerste groep met Tasmaanse duivels waren in maart al losgelaten, dat waren zestien stuks. Nu ze het hebben overleefd heeft men besloten er nog eens elf aan toe te voegen. Het zijn voornamelijk jonge duivels in de hoop dat ze in februari, als het paringsseizoen begint, voor nakomelingen gaan zorgen.
De Tasmaanse duivel is onder andere bedreigd door de dingo waar ze een prooi voor zijn. Ook hebben ze last gehad van ziektes, vandaar dat hun status inmiddels 'bedreigd' is. De duivel dankt zijn naam aan zijn hoge geluid en is ook bekend omdat het makkelijk botten stuk maakt van karkassen met zijn scherpe tanden. .
Het vraatzuchtige zoogdier valt onder de familie roofbuideldieren. In 2005 waren er nog 75.000 stuks. Vooral door kanker overlijden veel duivels. Ze bijten elkaar vaak en verspreiden daardoor de ziekte. Ongeveer twee derde van de duivels op Tasmanië zijn besmet (gemeten in 2009) met de kanker, waar voorlopig nog niks tegen te doen is. (foto: Pixabay/Lemon_and_Milk)
[social-post platform="youtube" id="iyvPjn2m240"]
[social-post platform="youtube" id="OhpRIhV8Kl8"]
[social-post platform="youtube" id="gz4rR0ZZXIw"]
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties