Wetenschappers van de University of Queensland hebben een ultraviolet-tv ontwikkeld waarmee ze kunnen testen wat dieren kunnen zien. Een deel van de dieren neemt op andere golflengtes waar dan wij als mensen. Ultraviolet licht (UV), dat een golflengte kent van 400 nanometer of minder, kan door mensen niet worden waargenomen, maar wel door dieren.
Er worden al wel televisies gebruikt om te testen wat dieren kunnen zien, maar er was nog geen televisie gebouwd voor UV. Mensen kunnen het beeld ook waarnemen, maar dan moeten ze een speciale bril opzetten en een zonnescherm is nodig om het beeld te zien. Overigens zijn het aantal pixels erg laag, waardoor je veel blokken ziet.
Samuel Powell hoopt met de televisie meer te weten te komen over wat dieren als vissen, vogels en insecten waarnemen. 'Menselijke tv's gebruiken drie kleuren op televisie - rood, groen en blauw - om beelden weer te geven. Maar onze nieuwe tv's kunnen er vijf gebruiken, inclusief violet en ultraviolet. Hiermee kunnen we dieren bepaalde vormen laten zien, testen hoe ze kleuren onderscheiden of controleren hoe ze beweging waarnemen door bepaalde objecten te verschuiven.'
Powell grapt over dat er misschien wel een markt voor is. 'We noemen het maar de UV-TV, maar ik betwijfel of iemand het wel in zijn huis zou willen!', zegt hij gekscherend. 'De resolutie is erg laag - acht tot twaalf pixels binnen een gebied van vier á vijf centimeter - dus verwacht niet dat je spoedig Netflix zal zien in een ultraviolette omgeving', dolt de onderzoeker.
Voor mensen is UV niet waar te nemen, maar voor dieren wel. Zo kunnen bijen met behulp van UV waarnemen waar nectar aanwezig is en vissen gebruiken UV om individuen vast te stellen middels gezichtspatronen. Momenteel zijn de onderzoekers bezig met een onderzoek naar de anemoonvis. Ze hebben al gezien dat de strepen UV uitstralen. 'We denken dat het UV-licht wordt gebruikt om elkaar te herkennen en om bijvoorbeeld dominantie in hun sociale groep aan te tonen. Deze technologie moet ons helpen om te zien hoe de dieren de wereld zien en om zo significante antwoorden te vinden op dierengedrag.' (foto: Ajlee2006/Wiki Commons)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties