Begin 2020 ging het er hard aan toe in de zogenaamde wolvenzone in het zuidoosten van Noorwegen, tegen de Zweedse grens. Hier leefden zes wolventroepen. Echter, in Oslo besloot men op Nieuwjaarsdag in 2020 dat één troep geschoten mocht worden.
In het Letjenna gebied werd door 150 jagers, die zich maanden hadden voorbereid op groen licht, de complete Letjenna-pack afgeschoten. The Guardian besloot een documentaire van een half jaar te maken over die dag en de spanningen die de de wolven met zich mee brengen in de wolvenzone.
Er zijn jagers die ze dolgraag schieten, boeren die ze dood willen hebben en anderzijds zijn er natuurliefhebbers die de wolven dolgraag levend willen houden. Dit zorgt voor (doods)bedreigingen) aan beide kampen.
Tore Hauge is één natuurliefhebber en ging expres in Rena in de wolvenzone wonen. Hij is zeer aangeslagen als hij hoort dat de Letjenna-pack is neergeschoten. 'Ik stortte volledig in', zegt de bedroefde Hauge in de documentaire. 'Ik ben nog nooit zo teleurgesteld geweest in mijn leven. Het was ontzettend zwaar.'
Hauge, die graag met paard en wagen door de natuur heen rijdt, concludeert aan het eind van de korte documentaire dat het duidelijk is wie de boventoon voert op aarde. 'We zijn bezig een mensen-planeet te creëren om aan onze behoeften te voldoen. Dan krijg je een planeet die niet in balans is. Misschien gaat dit wel het meeste te koste van de natuur zelf. Dan zijn we allemaal de klos.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties