Inspiratie | Wat ik doe om duurzamer en milieuvriendelijker te leven

Inspiratie | Wat ik doe om duurzamer en milieuvriendelijker te leven

De afgelopen dagen heb ik me verdiept in het klimaatakkoord en wat er gebeurt als we op deze voet doorgaan. Ik ben bijvoorbeeld het boek 'Hoe gaan we dit uitleggen' van Jelmer Mommers van de Correspondent aan het lezen. Hij blogt en schrijft in duidelijke taal over wat er speelt en wat we daaraan kunnen doen. Nu was ik al wel op de hoogte van de ernst van het broeikaseffect op de natuur en de samenleving, maar nu ik me er meer in verdiep, schrik ik toch van de impact die wij als mensen hebben. Zodoende ben ik bij mijzelf nagegaan wat ik kan doen om mijn ecologische voetprint te verkleinen voor een duurzamer leven.

Al jaren rijd ik auto, heerlijk, het geeft mij namelijk een gevoel van vrijheid. Ik douche 15 a 20 minuten elke ochtend, want ja, dat helpt om wakker te worden. Ik koop schoenen, kleren, boeken, tools voor in de keuken en de tuin, make-up, reinigingsproducten en vast nog meer. Mijn meest recente slechte aankoop is een groot plastic opblaasbad, want ja, het was zo warm. Nu eet ik wel overwegend diervrij, heb ik groene stroom en is mijn huis geïsoleerd, maar de balans is toch een beetje zoek.

Daarom ben ik gaan lezen en in gesprek gegaan, ben ik meer gaan struinen op het internet en heb ik een aantal stappen voor mezelf uitgewerkt die ik wil gaan zetten om duurzamer en milieuvriendelijker te leven. Tijdens het zoeken kwam ik deze test tegen, die kun je doen om te ontdekken wat jouw CO2 uitstoot is.

In eerste instantie kwam ik de obvious tips tegen: douche korter, pak de fiets en niet de auto, gooi geen voedsel weg, eet minder vlees en zuivel en stop kranten in je diepvries. Huh, wacht even kranten in mijn diepvries? Dar had ik nog nooit van gehoord. Het blijkt dus zo te zijn dat als je een halflege vriezer koud wilt houden, dit veel meer energie kost dan een volle. Hmm, dat is een goede tip.

Vervolgens bedacht ik me hoe ik mijn groot aantal plastic verpakkingen in huis kon reduceren. Al mijn schoonmaakproducten, wasmiddel, allesreiniger, afwasmiddel, schuurmiddel, badkamer reiniger, wc reiniger, etc. Al heel snel kwam ik uit op de website van Monica, wat een pareltje! Zij heeft een heleboel recepten gemaakt voor natuurlijke huishoudproducten en vaak heb je alleen maar zeep, azijn, water en baking soda nodig. Dus niet alleen natuurvriendelijker, maar ook nog eens veel goedkoper.

Ik heb een hele middag besteed aan het overschrijven van recepten in mijn 'good ideas' boekje en ben naar de winkel gegaan voor zeep. Want ik ging beginnen met het maken van mijn eigen wasmiddel. Voor normale en witte was. Als verpakking voor mijn te maken wasmiddel kies ik twee jerrycans van 2L per stuk uit. Hier zat ruitenvloeistof in, dus goed omspoelen en hergebruiken maar!

Wat ik gebruik zijn 2 pannen met elk 2L gekookt water.
Tijdens het koken rasp ik 2x 40 gram van een brok biologische Allepo zeep zonder palmolie.
Ik zet 40 gram baking soda klaar (baking Soda is voor de witte was).
Na het koken, haal ik de pannen van het vuur en roer ik in beide pannen 40 gram zeep tot het is opgelost.
In één pan doe ik ook de 40 gram baking soda.
Als dit is afgekoeld schenk ik het in de jerrycans en doe ik er per kan 20 druppels etherische olie in. Mijn favoriet is citroen of citroengras voor de frisse witte was en lavendel of sandelhout voor kleur.

Het was super simpel en heel leuk om te doen. Het wasmiddel klontert wel wat, dus ik moet schudden voor gebruik, maar dat mag de pret niet drukken. 100ml zelfgemaakt wasmiddel per wasbeurt en mijn was is heerlijk ruikend, prachtig schoon. (Ik voel me nu bijna zo'n jaren '50 poster dame die een nieuw product aanprijst.)

De volgende stappen gaan zijn om meer huishoudelijke middelen zelf te maken en eens korter te douchen en mezelf te wassen met wederom een stuk Allepo zeep. Misschien iets minder luxe dan een hippe shampoo bar, maar ik hoop zelf net zo effectief. Ik moet met de auto naar mijn werk, daar kan ik weinig concessies aan doen, maar ik kan dan we weer kranten in mijn diepvries stoppen. De laatste stap die ik op korte termijn wil zetten is tijd maken om op de markt mijn groente en fruit te kopen, want als er ergens veel plastic omheen zit is het dat wel.

Het leuke vind ik dat dit onderzoek mij bewust heeft gemaakt van hoe klein ook we (samen met mijn vriend) best veel kunnen doen. En dat wat we kunnen doen ook heel leuk is om te doen. Lekker samen aanrommelen in de keuken is ook nog eens best romantisch. Wat me het meeste bijbleef is dat de tevredenheid die ik voelde met wat ik kan doen iets met me deed, ik voelde me rustig en blij en zelfs stressvrij. I was high on Allepo zeep en citroengeur.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Geadopteerde Kohinoor is op haar 49e nog steeds 'op zoek naar een moeder'

Kohinoor Samsom werd toen ze vier maanden oud was door haar moeder afgestaan aan een weeshuis in Bangladesh en daarna geadopt...

Nieuwe grote studie: Getrouwd zijn verkleint de kans op depressie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat getrouwd zijn kan fungeren als een beschermende factor tegen depressie. Depressie is e...

Hoogleraar oneens met dat mentale problemen onder jongeren toenemen

Hoogleraar gedragswetenschappen aan de UvA, Levi van Dam, beweert dat het aantal mentale problemen bij kinderen helemaal niet...

Blog | in hoeverre zet jij jezelf onder druk?

Een eigenschap van neuroten kan zijn dat ze dingen te veel met hun hoofd doen. Als je te veel leeft vanuit je cognitie, dan l...

Alexander Lowen over de werking van het lot, het is niet allemaal toeval

Soms zeggen mensen weleens 'dat is iemands lot'. Maar wat is dat nu precies? En hoe werkt dat? Alexander Lowen gaat er in 'Le...

Lees meer