Een groot deel van de Zuid-Amerikaanse Amazone staat op het punt om over te gaan van een regenwoud naar een savanne. Dit komt omdat de dichtheid van de bomen niet meer zo hoog als gevolg van het veranderende klimaat.
Een savanne kent veel minder bomen dan een regenwoud. Door onder andere bosbranden en droogte sterven veel bomen af, zo melden onderzoekers. Een regenwoud is erg gevoelig voor veranderingen in regenval en vochtigheid.
Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het omslagpunt van regenwoud naar savanne veel dichterbij is dan we aanvankelijk dachten voor de Amazone, dat de hoogste biodiversiteit ter wereld kent. Volgens de studie, dat gepubliceerd is in het Journal of Nature Communications, staat 40 procent van het grootste regenwoud ter wereld op het punt te veranderen in een savanne.
Door het veranderende klimaat krijgt een deel van het regenwoud een stuk minder regen dan normaal. Dit zou ook om 40 procent van het regenwoud gaan. Ook de bosbranden zorgen voor een flinke daling van het aantal bomen in het regenwoud, dat over negen landen is verspreid.
Het is moeilijk voor het regenwoud om te herstellen nadat er veel bomen zijn verdwenen. Dit omdat het vocht van de bladeren voor regenval zorgt. Echter, als er minder bomen zijn zal er ook minder regen vallen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. 'Droge omstandigheden maken het moeilijker voor een regenwoud om te herstellen en vergroot de brandbaarheid van het ecosysteem', zegt Arie Staal, één van de onderzoekers, tegenover The Guardian. (foto: LauraGrajalesDiez/Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties