De as van de aarde blijft zelfs niet onaangetast door klimaatverandering

De as van de aarde blijft zelfs niet onaangetast door klimaatverandering

Onderzoek heeft uitgewezen dat de as van de aarde is veranderd door klimaatverandering. Het massaal smelten van gletsjers heeft ervoor gezorgd dat de as van de aarde is aangepast sinds de jaren negentig. Dit laat zien hoe groot de invloed van de mensen is op de aarde, stellen de onderzoekers.

De geografische noord- en zuidpool zijn de plekken waar de rotatie-as het oppervlakte snijdt, maar deze as is niet vast. Veranderingen in de verdeling van het gewicht op aarde heeft invloed op as, en dat weer op de polen etc.

In het verleden zorgden alleen natuurlijke verschijnselen voor veranderingen in de as, maar sindskort hebben de tonnen aan ijs dat aan is gesmolten voor verandering gezorgd aan de as. Dit zorgt ervoor dat de polen in andere richtingen zijn gaan bewegen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de polaire drift van zuidelijk naar het oosten is gedraaid en dat de snelheid van deze drift van 1995 tot 2020 zeventien keer sneller is geweest dan van 1981 tot 1995. Sinds 1980 is de positie van polen met vier meter verschoven.

Meer oorzaken naast smeltend ijs

Het smelten van ijs lijkt de voornaamste oorzaak te zijn, maar er zijn meer redenen. Ook het oppompen van grondwater zou van invloed zijn. Opgepompt water eindigt uiteindelijk vaak weer in de zee, maar dit zorgt er wel voor dat het gewicht over de aarde herverdeeld wordt. Over de afgelopen 50 jaar heeft de mensheid triljoenen tonnen met water uit de grond gehaald.

Vincent Humphrey, werkzaam voor de universiteit van Zurich, reageert tegen The Guardian op het onderzoek, waar hij overigens niet bij betrokken is. Mensen hebben triljoenen tonnen aan water over de aarde herverdeeld. 'Dit laat zien hoe sterk deze massa veranderingen zijn. Het is zo sterk, dat het de as van de aarde kan veranderen', citeert het nieuwsmedium hem. Humprey verwacht dat dit de lengte van de dagen kan veranderen, maar het gaat om milliseconden.

Een deel van de wetenschappers is van mening dat alle onderzoeken over klimaatverandering inmiddels aantonen dat we in een nieuw tijdperk aan het leven zijn. Dit noemen ze Antropoceen, maar is nog niet officieel bekrachtigd. De veranderingen aan aan de aarde door de mensen sinds jaren vijftig zijn dusdanig dat er een nieuw tijdperk benoemd zou moeten worden. Hiervoor is wel een formeel, langdurig proces nodig. (foto: Wiki Commons/NASA)

De rotatieas van de aarde uitgelegd

Lees meer over:
natuur klimaat

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Geadopteerde Kohinoor is op haar 49e nog steeds 'op zoek naar een moeder'

Kohinoor Samsom werd toen ze vier maanden oud was door haar moeder afgestaan aan een weeshuis in Bangladesh en daarna geadopt...

Nieuwe grote studie: Getrouwd zijn verkleint de kans op depressie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat getrouwd zijn kan fungeren als een beschermende factor tegen depressie. Depressie is e...

Hoogleraar oneens met dat mentale problemen onder jongeren toenemen

Hoogleraar gedragswetenschappen aan de UvA, Levi van Dam, beweert dat het aantal mentale problemen bij kinderen helemaal niet...

Blog | in hoeverre zet jij jezelf onder druk?

Een eigenschap van neuroten kan zijn dat ze dingen te veel met hun hoofd doen. Als je te veel leeft vanuit je cognitie, dan l...

Alexander Lowen over de werking van het lot, het is niet allemaal toeval

Soms zeggen mensen weleens 'dat is iemands lot'. Maar wat is dat nu precies? En hoe werkt dat? Alexander Lowen gaat er in 'Le...

Lees meer