De as van de aarde blijft zelfs niet onaangetast door klimaatverandering

De as van de aarde blijft zelfs niet onaangetast door klimaatverandering

Onderzoek heeft uitgewezen dat de as van de aarde is veranderd door klimaatverandering. Het massaal smelten van gletsjers heeft ervoor gezorgd dat de as van de aarde is aangepast sinds de jaren negentig. Dit laat zien hoe groot de invloed van de mensen is op de aarde, stellen de onderzoekers.

De geografische noord- en zuidpool zijn de plekken waar de rotatie-as het oppervlakte snijdt, maar deze as is niet vast. Veranderingen in de verdeling van het gewicht op aarde heeft invloed op as, en dat weer op de polen etc.

In het verleden zorgden alleen natuurlijke verschijnselen voor veranderingen in de as, maar sindskort hebben de tonnen aan ijs dat aan is gesmolten voor verandering gezorgd aan de as. Dit zorgt ervoor dat de polen in andere richtingen zijn gaan bewegen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de polaire drift van zuidelijk naar het oosten is gedraaid en dat de snelheid van deze drift van 1995 tot 2020 zeventien keer sneller is geweest dan van 1981 tot 1995. Sinds 1980 is de positie van polen met vier meter verschoven.

Meer oorzaken naast smeltend ijs

Het smelten van ijs lijkt de voornaamste oorzaak te zijn, maar er zijn meer redenen. Ook het oppompen van grondwater zou van invloed zijn. Opgepompt water eindigt uiteindelijk vaak weer in de zee, maar dit zorgt er wel voor dat het gewicht over de aarde herverdeeld wordt. Over de afgelopen 50 jaar heeft de mensheid triljoenen tonnen met water uit de grond gehaald.

Vincent Humphrey, werkzaam voor de universiteit van Zurich, reageert tegen The Guardian op het onderzoek, waar hij overigens niet bij betrokken is. Mensen hebben triljoenen tonnen aan water over de aarde herverdeeld. 'Dit laat zien hoe sterk deze massa veranderingen zijn. Het is zo sterk, dat het de as van de aarde kan veranderen', citeert het nieuwsmedium hem. Humprey verwacht dat dit de lengte van de dagen kan veranderen, maar het gaat om milliseconden.

Een deel van de wetenschappers is van mening dat alle onderzoeken over klimaatverandering inmiddels aantonen dat we in een nieuw tijdperk aan het leven zijn. Dit noemen ze Antropoceen, maar is nog niet officieel bekrachtigd. De veranderingen aan aan de aarde door de mensen sinds jaren vijftig zijn dusdanig dat er een nieuw tijdperk benoemd zou moeten worden. Hiervoor is wel een formeel, langdurig proces nodig. (foto: Wiki Commons/NASA)

De rotatieas van de aarde uitgelegd

Lees meer over:
natuur klimaat

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Wat bedoelt Alexander Lowen met de term ego imago?

In het boek The Betrayal of the Body (1967) introduceert Alexander Lowen een interessante term die hij ego imago noemt. Sommi...

Krijgen broers en zussen dezelfde opvoeding? Gabor Maté vindt van niet

Soms kan je je afvragen waarom broers of zussen zoveel van elkaar verschillen. Het punt is dat de opvoeding niet altijd preci...

Gabor Maté: 'Je kan het gevoel hebben dat je alle relaties moet fiksen'

Gabor Maté, trauma-expert, spreekt in de podcast van Mel Robbins, die een maand geleden is gepubliceerd, over hoe kinderen ge...

Britse topkok Blumenthal is manisch depressief, maar hij volgt tips Alice Miller niet op

De Britse topkok Heston Blumenthal heeft in een interview met The Guardian gezegd dat hij manisch depressief is. Dat betekent...

Video | Porges over relatie polyvagaaltheorie met hypermobility en EDS

Vrij technische video, die twee jaar geleden is opgenomen, waarin Stephan Porges in gaat op de relatie tussen de polyvagaalth...

Lees meer