De grootste droogte in 40 jaar heeft ervoor gezorgd dat in een jaar tijd miljoen mensen te weinig voedsel hebben gehad in Madagascar. Wegens een gebrek aan regen zal het zuiden van het eiland de helft van haar oogst produceren de komende maanden. Dit zal de hongercrisis verlengen, die al de helft van de mensen in Grand Sud treft.
Bovendien zag het zuiden in oktober 50 procent van haar gebruikelijke regen naar beneden vallen gedurende het plantseizoen. Dat terwijl het al het vierde jaar op rij is van droogte. Julie Reversé, werkzaam voor Médecins Sans Frontières, tegen The Guardian: 'Zonder regen zullen ze niet terug kunnen keren naar de velden en naar hun families. En sommige zullen niet aarzelen om te zeggen dat de dood wacht als de situatie niet veranderd en het niet gaat regenen.'
Veel mensen zijn afhankelijk van de oogst. Ze gaan nu zelf dingen uit het wild eten. Men zegt dat sommige klei eten of zelfs termieten. Naast de droogte heeft het land te kampen met zandstormen. De droogte zorgt ervoor dat de wind de goede grond om te verbouwen weg doet waaien. Volgens een inwoner, Jean-Louis Tovosoa (52), zijn de zandstormen de laatste vijf jaar steeds frequenter geworden. 'Ze hebben de cactusplant gedood, die vitaal zijn voor ons in tijden van honger. Ook hebben ze gewassen vernietigd en zijn dieren als schapen en geiten overleden.'
Volgens de VN is het percentage mensen dat honger heeft afgelopen jaar met 85 procent toegenomen. Dit als gevolg van de droogte en dat mensen daardoor vee en bezittingen moesten verkopen om voedsel te kopen. Ook zijn er ziektes ontstaan. Zo constateerden mensen van de MSF dat er schistosomiasis, diarree, malaria en ademhalingsinfecties zijn vastgesteld. De ziekten komen door ondervoeding, maar ook door een gebrek aan schoon water. (foto: USAID Madagascar/Wiki Commons)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties