Een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel heeft aangetoond dat het in Mongolië steeds droger en heter aan het worden is. Vooral sinds 2000 vindt er een versnelling plaats en wordt het droger en heter. Hittegolven en een uitdrogende bodem versterken elkaar.
Men stelt dat de straalstroom waarschijnlijk een rol speelt. Dit is een sterke stroom die op 9 á 10 kilometer hoogte oostwaarts waait, waar ook vliegtuigen van proberen te profiteren, omdat er snelheden van 100 kilometer per uur worden behaald. De straalstroom is een paar honderd kilometer breed en bevind zich op een plaats waar warmere lucht uit de tropen zich vermengd met koudere lucht uit het Arctische gebied.
Dit laatste gebied warmt twee tot drie keer zo snel op als de rest van de aarde. Hierdoor neemt het temperatuurverschil met andere breedtegraden af. Doordat dit contrast afneemt is ook de straalstroom aan het minderen en is hij aan het meanderen. Er is sinds 1999 een kronkel ontstaan boven Mongolië, wat de kans op hittegolven in het land in combinatie met een uitgedroogde bodem groter maakt.
Critici laten in het NRC weten het veranderende klimaat in Mongolië niet alleen door bijvoorbeeld de straalstroom veroorzaakt hoeft te zijn. Ze stellen dat de landbouw ook een rol kan spelen en hierdoor de bodem uitdroogt. Zo heeft het gebruik van kunstmest een negatief effect op de grondwaterstand, net als dat er sinds de jaren tachtig meer gewassen worden verbouwd die meer water uit de grond onttrekken. Voorbeelden zijn tarwe, mais en raapzaad.
Bekijk hieronder de video voor een uitleg over straalstroom. (foto: Wiki Commons/Alexandr frolov)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties