De opwarming van de aarde kan op termijn voor grote problemen gaan zorgen in tropische gebieden. De combinatie van hoge luchtvochtigheid en verhoogde temperaturen kan landen als Mexico, Libië, India, Brazilië en het noorden van Australië in de toekomst, als de opwarming van de aarde op deze voet door zet, onleefbaar maken.
Dit blijkt uit een onderzoek van de Princeton University. De studie richtte zich op landen tussen de twintigste noordelijke breedtegraad en de twintigste zuidelijke breedtegraad. Als men er internationaal gezien niet in slaagt om de globale opwarming onder de anderhalve graad sinds de pre-industriële tijdperk te houden, dan 'komt men op de limiet van menselijke aanpassing', waarschuwt de studie.
Het reguleren van de lichaamstemperatuur van mensen is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid van de omringende lucht. Onze huid is koeler en zorgt ervoor dat de warmte van ons lichaam af gaat. Als de natteboltemperatuur, een combinatie van buitentemperatuur en vochtigheid - boven de 35 graden Celsius komt dan zorgt een hoge temperatuur van de huid ervoor dat we onszelf niet meer kunnen afkoelen met mogelijke dodelijke gevolgen. Onder normale omstandigheden zorgt zweten ervoor dat we afkoelen.
De wereld is al sinds het pre-industriële tijdperk met 1,1 graden opgewarmd. Het Klimaatakkoord van Parijs moet voorkomen dat de temperatuur onder de twee graden gaat stijgen en eigenlijk zelfs onder de 1,5 graden. Wetenschappers vrezen dat deze limiet binnen tien jaar al bereikt kan worden.
Een verdere verhoging zou met name in de tropisch landen voor problemen gaan zorgen. Wereldwijd leeft 40 procent van de bevolking in tropische gebieden, waarbij men verwacht dat in 2050 het om 50 procent zal gaan omdat het veelal een jonge populatie is. Kenners zeggen dat airco echt een must gaat worden in de tropische landen, maar dat een gebrek aan infrastructuur dit een uitdaging gaat maken. 'Maar theoretisch gezien kan geen mens omgaan met een natteboltemperatuur van 35 graden, hoeveel wat je ook drinkt', zegt klimaatrisico-expert Mojtaba Sadegh tegen The Guardian. (foto: Matthew T Rader/Wiki Commons)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties