Vanuit duurzaamheidsoverwegingen en klimaatredenen is het aan te raden om je groente- en fruitconsumptie af te stemmen op de seizoenen. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor de zogeheten seizoensgroenten en seizoensfruit. Wij zetten de beste keuzes voor de maand maart op een rijtje!
Groente- en fruitsoorten zijn natuurlijk het meest duurzaam als ze van ‘onze’ Nederlandse grond komen. Want is het niet raar dat we zomerfruit kunnen eten terwijl het hartje winter is? Vaak komen dit soort fruit en groenten, vanuit verre overzeese landen geïmporteerd. De ecologische voetafdruk van zo’n stuk fruit of groente is gigantisch. Gelukkig zijn er veel lekkere alternatieven. De zogeheten seizoensgroenten en fruit van onze eigen bodem, of Europa, zijn om meerdere redenen een duurzamere optie:
· Groente en fruit van onze eigen bodem of van Europese bodem hebben een minder grote ecologische voetafdruk omdat de transport ervan een stuk minder veeleisend is;
· Groenten en fruit gebonden aan seizoenen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd vanuit andere continenten
Het voedingscentrum heeft een mooie overzichtelijke lijst gemaakt met groenten die men in Nederland op verantwoorde wijze het hele jaar door kan opeten:
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Broccoli
- IJsbergsla
- Koolrabi
- Prei
- Raapjes
- Radijs
- Rode biet
- Rode kool
- Spitskool
- Spruiten
- Tomaat
- Ui
- Wortelen
- Witlof
- Witte kool
De volgende groenten zijn seizoensgroenten, deze lijst aan groenten kan men het beste eten gedurende de wintermaanden (januari, februari en maart):
- Aardpeer
- Boerenkool
- Chinese Kool
- Knolselderij
- Koolraap
- Pastinaak
- Pompoen
- Postelein
- Prei
- Rabarber
- Radijs
- Rammenas
- Rettich
- Rode biet
- Rode kool
- Savooie/groene kool
- Schorseneren
- Spitskool
- Spruitjes
- Ui
- Veldsla
- Winterpeen
- Winterpostelein
- Witlof
- Witte kool
De volgende soorten fruit zijn altijd een bewuste keuze aldus het voedingscentrum:
- Abrikoos
- Ananas
- Appel
- Banaan
- Citroen
- Druif
- Granaatappel
- Grapefruit
- Kiwi
- Kokosnoot
- Limoen
- Mandarijn
- Meloen
- Nectarine
- Peer (hand en stoof)
- Perzik
- Pruim
- Sinaasappel
Deze fruitsoorten komen allemaal uit Europa en zijn het gehele jaar door verkrijgbaar. Als handig ezelsbruggetje kan men het volgende gebruiken om te onthouden welke fruitsoorten je het hele jaar door kan eten, de zogeheten ABCDE: appels, bananen, citrusfruit, druiven, en peren.
De volgende fruitsoorten zijn het meest duurzaam om te eten in de zomer:
- Aardbei (begin lente komt dit nog uit de kas)
- Bes
- Braam
- Framboos
- Kers
Zoals je ziet is er meer dan genoeg keuze om gevarieerd te eten, ook in de wintermaanden. Het is zeker de moeite waard om je eetpatroon af te stemmen op de seizoenen. Niet alleen verklein je hiermee je ecologische voetafdruk, wat natuurlijk altijd goed is voor milieu- en klimaatredenen, ook draag je je steentje bij aan bewuster eetpatroon. Hoe meer mensen hun eetpatroon afstemmen op de seizoenen, hoe meer de voedselindustrie zal inzien dat ook zij moeten meegaan met deze bewuste keuzes.
Enkele jaren geleden was het assortiment voor vega-producten een stuk kleiner dan het nu is. Maar omdat mensen simpelweg begonnen met duurzamere keuzes te maken, begon ook de voedselindustrie zich langzaamaan aan te passen. Elke verandering begint klein zoals je ziet.
(Foto: Ulrike Leone/Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties