Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er massaal anti-vlooienmiddel voor huisdieren aanwezig is in Britse wateren. Dit gif kan erg schadelijk zijn voor insecten, vissen, vogels en andere dieren die in het water leven of ermee te maken hebben. De schade is al veroorzaakt, stellen de experts.
In 99 procent van de samples van 20 rivieren is het schadelijke fipronil aangetroffen. De hoeveelheid gif ligt 38 keer boven de veiligheidslimiet. Naast fipronil is ook imidacloprid sinds enkele jaren verboden om op landbouwgronden te gebruiken in Engeland.
In het Verenigd Koninkrijk leven 10 miljoen honden en 11 miljoen katten, waarvan 80 procent middelen krijgt tegen vlooien. Studie heeft aangetoond dat fipronil wordt afgebroken tot chemische verbindingen die voor insecten nog giftiger zijn dan de fipronil zelf. 'Het probleem is dat deze chemicalien zo krachtig zijn', zegt professor Dave Goulson namens de universiteit van Sussex.
Ter verduidelijking, een behandeling van een middelgrote hond met imidacloprid kan voor de dood van 60 miljoen bijen zorgen. Nederlands onderzoek heeft eerder al uitgewezen dat vergiftiging van het water tot veel doden onder insecten kan leiden. Waterinsecten hebben al langer te kampen met vergiftiging uit de landbouw, daar komt nu het gif van de huisdieren bij.
Honden worden gewassen en zorgen via het riool voor verspreiding van het gif. Daarnaast zorgt het zwemmen van de viervoeters voor verspreiding van het gif in het water. 'Het moet door het anti-vlooien-middel komen, er is geen andere mogelijkheid', zegt Goulsen tegen The Guardian.
De auteurs van het artikelen hebben wel een oplossing. Althans, iets dat tot minder gif in het water kan leiden. Veel hondeneigenaren behandelen hun huisdier elke maand met anti-vlooien-middel, maar dit is in de winter niet nodig met koudere temperaturen. Daarnaast adviseert Goulsen dat er meer uitleg gegeven moet worden over hoe je het product moet gebruiken en dat men moet benadrukken dat het schade voor de omgeving kan veroorzaken. (foto: Freiheitsjunkie/Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties