David Attenborough (94) wordt in 2021 95 jaar. De televisiecommentator van natuurdocumentaires gaat nog altijd door met zijn werk en lanceerde afgelopen jaar een confronterende film bij Netflix, A life on our Planet (2020), waarin hij schetste wat er gedurende zijn hele leven allemaal wel niet in negatieve zin is veranderd op onze planeet.
En dat is veel. De temperatuur van de aarde is flink gestegen, het percentage bos en wild is flink afgenomen, evenals het aantal soorten dieren en hun populatie. Voor de BBC-commentator een pijnlijke constatering. Hij hoopt dat de politiek en algemene consensus er in slaagt om het tij te keren, want volgens Attenborough is het 'vijf voor twaalf'.
In een interview met de NY Times geeft hij aan dat er een nieuwe film van hem verschijnt in 2021. De productie, genoemd A Perfect Planet, is als eerste beschikbaar vanaf 4 januari op de Amerikaanse streamingdienst Discovery+. De beelden zijn gebaseerd op vier jaar filmwerk in 31 verschillende landen. Het doel is niet weer om negatieve dingen in kaart te brengen, ditmaal gaat het juist om het mooie op aarde.
De dood
Attenborough lijkt met zijn leeftijd het einde van zijn leven te naderen, maar toch zit de dierenkenner er nog fit bij. Echt angst voor de dood lijkt hij ook niet te kennen. 'Ik heb een zeer gezonde visie op de dood ja', lacht hij in een interview met de NY Times. 'Nee ik denk niet per se dat een leven in de natuur mijn visie heeft veranderd. Als je bioloog bent, dan ben je altijd gewaar van de dood. En je weet dan hoe oud soorten worden en wat hun maximale leeftijd is enzovoorts.'
De commentator is niet bang voor de dood. 'Nee, niet echt', antwoordt de Britse bioloog. 'Ik zou er meer over na moeten denken, want mensen achter mij zijn al van de aarde aan het vertrekken. Ik ben niet geheel onverschillig tegenover materiele objecten en ik denk aan mijn arme zoon en dochter die het - een grote voorraad fossielen - allemaal moeten opruimen. Dat is mijn grootste zorg.'
Door corona is Attenborough niet actief in het veld. Hij mist het wel. 'Voornamelijk de lucht. Gewoon, plein air, zoals ze dat zeggen. En de geluiden van vogels en alles tezamen. En de bloemen. En dat je pro-actief kunt zijn. Dat je onder een blad kunt kijken wat daar te vinden is', gaat hij verder. 'Maar ik ben misschien de minst actieve naturalist die er is. Ik houd ervan om gewoon te zitten en naar dingen te kijken.' (foto: Foreign and Commonwealth Office/Wiki Commons)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties