Sociale media, we gebruiken het allemaal, dag in dag uit en soms misschien een beetje te veel. De rol van sociale media en mentale gezondheid staat vaak centraal in nieuwe onderzoeken en begin december is er een nieuw onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Preventive Medicine dat aantoont dat sociale media en depressie sterk met elkaar verbonden zijn.
Je kan eindeloos scrollen door apps als Instagram, Twitter en Facebook en geconfronteerd worden met perfecte plaatjes. Schitterende reizen, mooie familiefoto’s of stories van mensen die altijd onderweg zijn en geweldige dingen aan het doen zijn. Op sociale media delen mensen vaak alleen de hoogtepunten en kan het dus lijken, als jij door de feeds scrolled in je comfortabele kleding op de bank, dat jij een saai leven hebt in vergelijking met hun. Het is dan ook niet gek om te bedenken dat veel gebruik van sociale media enig effect kan hebben op de mentale gezondheid.
Dit is een reden waardoor onderzoekers van de Universiteit van Arkansas dieper op dit onderwerp in wilde duiken. Aan het onderzoek deden 990 mensen mee, variërend van 18 tot 30 jaar. Deze groep moet een algemeen beeld weergeven van de Amerikaanse bevolking. In het onderzoek werd het verband tussen het gebruik van sociale media en depressie onderzocht.
De deelnemers moesten zes maanden lang hun sociale media gebruik doorgeven. Welke apps ze gebruikten, hoe lang, hoe vaak, op welke momenten. Ook werd er gekeken naar de gevolgen daarvan op de mentale gezondheid. Dit moesten de deelnemers doorgeven via de Patient Health Questionnaire (PHQ-9). Dit is een internationaal gebruikte vragenlijst om depressieve klachten vast te kunnen stellen. De deelnemers werden gemeten op hun sociale media gebruik en mentale staat aan het begin en aan het einde.
Uit het onderzoek kwam dat na zes maanden, 9.6 procent van de, eerst niet depressieve, deelnemers een depressie hadden ontwikkeld. Hoe meer de deelnemers gebruik maakten van sociale media, en verschillende apps, hoe hoger de kans was dat zij een depressie zouden ontwikkelen. De bijna tien procent lijkt wellicht een klein percentage, maar de onderzoekers stellen dat dit een schrikbarend hoog getal is, omdat de depressie bij de deelnemers in zes maanden of minder is ontstaan.
De precieze reden waarom dit zo is, kan het onderzoek niet vaststellen. Dit is voornamelijk omdat de personen maar zes maanden zijn gevolgd en niet hun hele leven lang. Een van de mogelijke reden is dat sociale media veel tijd opslokt en hierdoor hebben mensen minder tijd voor activiteiten die nuttiger zijn, zoals persoonlijke relaties, het bereiken van echte doelen of zelfs gewoon momenten van waardevolle reflectie hebben. En een andere reden die het onderzoek noemt heeft betrekking op sociale vergelijking. Vooral voor jonge volwassenen, kan blootstelling aan onbereikbare afbeeldingen op sociale mediasites schade aan de mentale gezondheid aanbrengen. Echter zijn dit slechts steekproeven en suggesties, geen vastgestelde resultaten.
De onderzoekers van dit onderzoek stellen echter wel dat dat dit een hele belangrijke stap is voor verder onderzoek. De resultaten laat een link zien tussen het gebruik van sociale media en depressiviteit zien en kan zowel patiënten als artsen helpen die met depressieve patiënten werken. Het is namelijk belangrijk dat het gebruik van sociale media herkent moet worden als een potentieel belangrijke opkomende risicofactor voor de ontwikkeling en mogelijke verergering van depressie. (Foto: Pixabay/MarieXMartin)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties