Blog | in hoeverre zet jij jezelf onder druk?

Blog | in hoeverre zet jij jezelf onder druk?

Een eigenschap van neuroten kan zijn dat ze dingen te veel met hun hoofd doen. Als je te veel leeft vanuit je cognitie, dan loop je het risico dat je daarmee jezelf in de weg gaat zitten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat je jezelf bewust of onbewust doelen stelt.

Ik heb daar zelf wel last van gehad in mijn leven. Dan wilde ik bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd een relatie hebben. Dit zijn dingen die je niet kan controleren, die overkomen je. maar toch had ik dat in mijn hoofd. 'Vijf jaar al vrijgezel?', daar was ik dan erg teleurgesteld over. Dit had niet mogen gebeuren.

Zo kan je dat met talloze voorbeelden hebben. Ik heb mensen ontmoet die zeggen: 'Ik wil voor mijn veertigste financieel onafhankelijk zijn'. Dan zet je jezelf wel behoorlijk onder druk hoor. En dat zou jaren aan stress, frustraties etc. betekenen en een hele zware belasting van je lichaam. Weegt dat op tegen de prijs?

Die balans is eigenlijk ook niet eens waar het om gaat. Het gaat er om dat je je lichaam opoffert voor iets dat je met je cognitie doet. Die strijd, die mag je nooit in het voordeel van je hoofd laten uitvallen. Je lichaam is de baas, niet je geest. Als dat laatste het geval is, dan ben je in mijn ogen een neuroot.

Oorzaak neurotisch gedrag

Neuroten ontstaan veelal in de kindertijd en hebben gedrag, zoals Gabor Mate en Alexander Lowen het zouden zeggen, dat zich beschermt tegen de pijn uit hun kindertijd. Deze defensieve strategieën, belemmert ze om een authentiek leven te lijden op gevoel.

Vechten tegen die defensie heeft geen zin. Je moet het opgeven en loslaten. De defensie kan allerlei vormen aannemen van te hard willen werken, te veel in je hoofd zitten en niet voelen, tot verslavingen en andere vormen van zelfdestructief gedrag.

Het opgeven van de defensie tegen de pijn uit de kindertijd is wat moet gebeuren in psychotherapie. Dit is een lang proces, maar zoals Lowen zegt, het is de moeite waard om door de angst heen te gaan. Wil jij 'vrij' leven en je zelf niet meer onderdrukken? Wees dan geen ostrich.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Nieuwe grote studie: Getrouwd zijn verkleint de kans op depressie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat getrouwd zijn kan fungeren als een beschermende factor tegen depressie. Depressie is e...

Hoogleraar oneens met dat mentale problemen onder jongeren toenemen

Hoogleraar gedragswetenschappen aan de UvA, Levi van Dam, beweert dat het aantal mentale problemen bij kinderen helemaal niet...

Blog | in hoeverre zet jij jezelf onder druk?

Een eigenschap van neuroten kan zijn dat ze dingen te veel met hun hoofd doen. Als je te veel leeft vanuit je cognitie, dan l...

Alexander Lowen over de werking van het lot, het is niet allemaal toeval

Soms zeggen mensen weleens 'dat is iemands lot'. Maar wat is dat nu precies? En hoe werkt dat? Alexander Lowen gaat er in 'Le...

Gezinnen met ´´één ouder blijven toenemen: 'Een stroperige trend'

Het aantal gezinnen in Nederland dat één ouder telt blijft gestaag toenemen. Hoofdsocioloog Tanja Traag laat namens het CBS w...

Lees meer